LjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Zaposlenici TikTok-a progovorili o neizdrživim uslovima, toksičnoj radnoj kulturi i “nemilosrdnoj produktivnosti”

Zaposlenici društvene mreže TikTok tvrde da pate od sagorijevanja na poslu i teškog mentalnog poremećaja zbog kažnjavajuće kulture radnog mjesta.

Prevela: Anja Delić Redakcija

finance.yahoo.com

Američki radnici su rekli da tehnološki gigant zahtjeva “nemilosrdnu produktivnost i tajnost do tog stepena da je neuobičajeno u industriji”, a jedna žena je rekla da se osjećala toliko pod pritiskom da prisustvuje uzastopnim sastancima da nije imala vremena ni da promijeni svoj uložak.

Iscrpljujući sati i nedostatak sna su uobičajeni među zaposlenima, dok su neki zaspoleni rekli da u prosjeku imaju 85 sati sastanaka nedjeljno.

TikTok-ovo sjedište u Americi smješteno je u Los Angelesu, ali zaposleni su za The Wall Street Journal priznali da su morali da rade vikendom i da prisustvuju virtuelnim sastancima sa kolegama u Kini, gdje je sjedište kinske kompanije ByteDance koja je vlasnik.

Veliki dio posla koji obavlja 1 500 američkih zaposlenih TikTok kompanije uključuje pretvaranje proizvoda razvijenih u Kini za američku publiku, ali mnogi su prijavili poteškoće u razumijevanju internih dokumenata napisanih na kineskom i rekli da softver za prevođenje često propušta suptilnosti.

Bivša radnica, Melody Chu, koja je ranije radila u Facebook-u, Nextdoor-u i Roblox-u, podijelila je svoja iskustva o vremenu provedenom radeći za TikTok.

Chu je rekla da je njeno radno vrijeme tamo postalo “noćna mora”.

“Bilo me je iskreno sramota da priznam da su me pritisak i sati naveli da potražim terapiju. Zatim bračnu terapiju. Moja težina je naglo pala i imala sam problema sa spavanjem. Jedva sam vidjela svoje starije roditelje iako su živjeli u blizini”, rekla je ona.

Dodala je: “Da sam znala da će me rad u TikToku koštati ovoliko, nikada ne bih prihvatila posao. Naučila sam da prestiž u karijeri nije vrijedan mog mentalnog i fizičkog zdravlja.”

Kao odgovor na optužbe, TikTok je rekao da je promijenio svoju radnu kulturu tako da je njegov tim “ohrabren da podrži našu rastuću globalnu zajednicu”.

Dodali su: “Podstičemo kulturu transparentnosti i povratnih informacija, i posvećeni smo izgradnji pravedne platforme i poslovanja koji omogućavaju i našoj zajednici i našim zaposlenima da napreduju”.

Dostupan u preko 150 zemalja, TikTok je osnovan 2016. Godine i sada je jedna od najbrže rastućih aplikacija na svijetu, sa preko milijardu korisnika.

Nedavna studija koju je objavio Univerzitet Trindad i Tobago tvrdi da je zavisnost od TikToka stvarno stanje, sa simptomima uključujući anksioznost, razdražljivost i jaka osjećanja tuge kada im je uskraćen pristup sajtu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije