Da li ste znaliKulturaLjudinajnovijeNevjerovatnoPraktična LolaRadoznala Lola

Internet je oduševljen trikom s rižom za brži rast kose. Šta kažu stručnjaci?

Jedna žena tvrdi da joj je zbog trika s rižom i vodom, koji je u trendu na TikToku, kosa narasla za 5 cm u samo mjesec dana.

Redakcija

miss7.24sata.hr

Vijekovima su žene u udaljenom kineskom selu koristile ovu metodu, a njihove kose protežu se preko dva metra.

Koristeći samo fermentiranu rižu i vodu u boci s raspršivačem, trik  košta tek nekoliko maraka, a fanovi tvrde da su zapazili puno veći rast kose od prosječnog Trik za zdravlje kose koji je započeo u udaljenim brdima provincije Guangxi u Kini.

Sada je u trendu na TikToku kao trik za rast kose. Jedna korisnica TikToka čak tvrdi da joj je kosa „narasla pet centimetara u mjesec dana nakon korištenja“.

Pratitelji društvenih medija rade vlastitu verziju drevnog recepta, a to je fermentirana rižina voda, koristeći nekoliko kašika riže i malo obične vode iz slavine, a zatim kombinujući to dvoje u bočici s raspršivačem.

Pohranjena u jeftinoj bočici s raspršivačem, otopina se zatim ostavi da fermentira ili se odmah koristi, bilo kao maska za kosu ili sredstvo za ispiranje nakon pranja.

Mještanke sela Huanglo u Kini diče se crnom kosom koja doseže dužinu od čak 2,1 metra. Žene su tamo vijekovima ispirale kosu rižinom vodom koja se koristila za kuhanje, motajući svoje pramenove oko glave kako bi upili smjesu.

Foto: youtube

Pleme broji 600 članova u ukupno 78 porodica. Ženama kosa uglavnom visi do gležnjeva, a 60 članova plemena ima kosu dužu od metra. Najduža kosa u selu duga je 2,1 metar te pripada 51-godišnjoj Pan Jifeng, koja se držala tradicije da se samo jednom u životu šiša.

Prema Pan, tajna se prenosila s generacije na generaciju, jer lokalne žene održavaju svoje duge pramenove zdravim i sjajnim, a sada ju je TikTok podijelio sa svijetom. Rekla je kako su seljaci čuvali vodu koju koriste za pranje ljepljive riže, a zatim su njome prali kosu.

Novinarima je ispričala o tradiciji plemena, rekavši: „Ne šišamo se od rođenja. Kad napunimo 18 godina, prvo se šišamo kao dio ceremonije punoljetnosti, što znači da je djevojka sada odrasla i da se može udati.“ Imamo recept Premda je nešto od toga možda uzrokovano genetikom, prehranom također, korisnici TikToka kažu da su uspjeli ubrzati rast kose koristeći spomenutu mješavinu.

Korisnica TikToka @moniquemrapier ima video s uputama pod nazivom: „Pravi način za pripremu rižine vode za EKSTREMNI rast kose“. Preporučuje da staviš jednu šoljicu riže u čistu staklenku i dodaš šoljicu vode te protreseš dok ne postane mliječna. Zatim ostavi smjesu na sobnoj temperaturi 24 sata. Video ima 179,6 tisuća lajkova i 4 hiljade dijeljenja.

Mliječna tekućina koja je ostala nakon namakanja riže sadrži vitamin E za koji se kaže da pomaže u rastu kose i daje sjaj kosi. @yamihanna je pokazala svoj napredak na TikToku koji pokazuje da joj je kosa narasla sa 71 cm na 76 cm straga – nakon mjesec dana korištenja rižine vode.

U prosjeku kosa naraste 0,6 do 1,2 cm mjesečno. Na svom je isječku koristila #ricewaterhairchallenge. @wiglife2020 objavljuje vlastito rješenje u kojem dodaje narančinu koricu u mješavinu rižine vode i čini se zadivljena rastom svoje kose. Čak prikazuje isječke žena iz sela Huanglo kako mašu svojim rekordnim uvojcima, noseći tradicionalnu nošnju.

Foto: SHUTTERSTOCK

Međutim, neki drugi korisnici pitaju se isplati li se ovaj trik.  @abbeyyung je objavio video pod nazivom: „Znakovi da koristiš previše rižine vode“. Ona pita: „Je li ti kosa lomljiva ili se lomi više nego obično? Ili izgleda dosadnije?“

Mnogi su tvrdili da je ovaj trend uspio, a neki se „kunu u njega“ za dužu kosu, blistavu kožu ili pomoć pri popunjavanju opuštenog vlasišta. Beauty guru i blogerica Alicia Yoon navodi da je riža značajan sastojak za ljepotu u korejskoj kulturi za mladenački ten.

Međutim, neugodna nuspojava korištenja rižine vode može biti miris. Međutim, upkos neugodnom mirisu, Yoon kaže da je blago kiselkasti miris uzrokovan prirodnom fermentacijom rižine vode, koja navodno može tvoj ten tretirati potrebnim antioksidansima i blagodatima protiv starenja. „Kada rižinu vodu ostaviš na sobnoj temperaturi nekoliko dana, miris će postati kiseliji“, kaže Yoon.

„Kada se fermentira, postoji više koncentrirane količine antioksidansa i koriste ga mnogi kozmetički brendovi zbog svojstava protiv starenja.“

Preuzeto sa: miss7.24sata.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije