FantastičnoMjestanajnovijePojavePraktična LolaRadoznala Lola

Reka Tara  – Šta videti i kako stići

Prethodnih godina zabeležen je nagli rast letovanja u Srbiji i regionu.

Redakcija

Nesumnjivo da je pandemija koronavirusa uticala na mnoge da odmor provedu u svojoj zemlji i njenoj okolini, a samim tim je i razotkrila nepravedno zapostavljene prirodne bisere.

Bilo da želite da organizujete vikend putovanje i na tren pobegnete od gradske gužve ili planirate višednevni odmor, onda je reka Tara nepresušni izvor dobre zabave i netaknute prirode.

Prva pomisao na reku Taru vam je verovatno rafting, što nije bez razloga, međutim, ovo područje obiluje prirodnim bogatsvima pogodnim za različite vrste aktivnosti i sportova. Ukoliko ste ljubitelj prirode i aktivnog odmor, onda će vam reka Tara zajedno sa njenim atrakcijama biti itekako primamljiva.

Saznajte kakve aktivnosti vas očekuju i koje prirodne lepote nikako ne smete propustiti da obiđete.

Lokacija reke Tare

Iako mnoge buni, reka Tara nije isto što i istoimena planina, niti se nalazi u njenom području. Reka se najvećim delom svog rečnog toka nalazi u Crnoj Gori, a poslednji deo reke (oko 40 km) nalazi se u Bosni i Heregovini. Dugačka je 144 km, a Kanjon Tare predstavlja svojevrsnu atrakciju i čini ga najdubljim kanjonom Evrope, a drugim u svetu, odmah nakon američkog Grand Kanjona reke Kolorado.

Drugi naziv reke Tare jeste “Suza Evrope” zbog svoje kristalne boje i čistoće vode. Udaljena je oko 365 kilometara od Beograda, a možete doći preko Šapca, Malog Zvornika, Han Pijeska, i dalje Goražda. Druga varijanta je preko Čačka, Zlatibora i Prijepolja, u zavisnosti od tačne lokacije vašeg odmora.

Atraktivni brzaci i rafting

Zbog specifičnosti samog toka i mnogobrojnih brzaka, reka Tara je idealno područje za praktikovanje raftinga. Ova adrenalinska aktivnost izuzetno je popularan vid zabave i privlače sve one koji su željni aktivnog odmora i nezaboravne avanture. Ukoliko ste ljubitelj brze vožnje, onda će prolećete biti najpogodniji period za posetu Tare.

Tada je reka najbrža i samim tim pruža i veću dozu adrenalina. Važno je napomenuti da vam nije potrebno prethodno iskustvo i određena fizička spremnost, uputstva i kratku obuku dobijate pre samo spuštanja, a kamp u kome ste smešteni obezbeđuje svu potrebnu opremu za splavarenje rekom.

Bilo da želite ludu zabavu sa prijateljima ili opuštajuće trenutke sa porodice, ovo područje nudi različite ponude za rafting Tarom, uključujući i druge aktivnosti koje će vas upoznati sa jedinstvenom netaknutom prirodom.

Durmitor i obilazak kanjona

Budući da reka Tara i njen kanjon pripadaju području Nacionalnog parka Durmitor, očekuje vas mnošto prirodnih bogatstava poput pećina, skrivenih potoka, borovim šumama i kristalno jasnim jezerima. U samom kanjonu Tare nalazi se preko 80 pećina, a ovo područje je i pod zaštitom UNESCO-a. Poseban doživljaj predstavlja obilazaka kanjona Hrčavka ili Nevidio, koji se popularnije zove kanjoning.

Ovaj interesantan sport je kombinacija pešačenja, plivanja, penjanjanja i drugih tehnika outdoor aktivnosti, a koristi se kako bi se savladale prirodne prepreke tokom obilaska kanjona. Prolazak kroz kanjon traje oko 5-6 sati, a kao i kod raftinga, obezbeđena je posebna oprema i iskusni vodič koji je sa vama sve vreme tokom boravka u kanjonu.

Čuveni most na Đurđevica Tari

Ovaj betonski lučni most predstavlja jednu od glavnih atrakcija ovog područja, a spada među najinteresantnije saobraćajne objekte na svetu. Most na Đurđevica Tari građen je u periodu između 1938. i 1940. godine, a dugačak je 365 metara.

Pored svoje interesantne konstrukcije, most nudi i nezaboravan pogled na reku Taru i njen kanjon, te zato spada u najlepše vidikovce ovog područja. Takođe, za sve adrenalinske zavisnike postoji i ziplajn preko mosta, a prosečna brzina kojom se osoba kreće iznosi oko 50 km/h.

Lepota Trnovačkoj jezera

Ovo specifično glečersko jezero pripada Nacionalnom parku Sutjeska i nalazi se na nadmorskoj visini od 1517 metara. Jedinstveno je jer ima oblik srca i izuzetno je popularna destinacija svih planinara, biciklista i generalno ljubitelja prirode. Okruženo je predivnim vrhovima Maglića, Volujka, Biočka i Vlasulje, a predeo u kome se nalazi je bogat nestvarnim prirodnim lepotama.

Do njega se stiže isključivo pešačenjem, a polazna tačka staze nalazi se na oko sat vremena od reke Tare. Kažu da temperatura jezera nekada dostiže čak i do 22 stepena, pa je pogodno za kupanje u letnjim danima.

Nadamo se da smo uspeli da vam zagolicamo maštu i makar malo približimo čari ovog interesantnog područja. Bogatstvo i lepota reke Tare ne mogu stati u samo nekoliko pasusa, moraju se videti i iskusiti svim čulima!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije