DogađajiLjudiMjestanajnovijePojave

Grupno silovanje u Prištini: Znamo li šta pričamo

Gde god na mapu sveta da stavite prst, znajte da žene tamo bivaju i silovane i ubijane i prebijane.

Redakcija

vreme.com

Seksualno nasilje nema ni veru ni naciju ni teritoriju i nije tema na kojoj smete da lomite koplja oko etničke superiornosti ili inferiornosti. Bedno je

Vest je duboko zastrašujuća i gotovo nepojmljiva: petorica muškaraca, trojica među njima maloletni, silovali su jedanaestogodišnju devojčicu više od sedam sati u noći između 27. i 28. avgusta u parku u Prištini.

Dva dana kasnije, policija je uhapsila i poslednjeg osumnjičenog koji je bio u bekstvu. Svoj petorici određen je pritvor od 30 dana. Direktor policije podneo je ostavku koju je kosovski premijer Aljbin Kurti odmah prihvatio. Razlog ostavke: nemogućnost da se ostvari puna bezbednost devojčice koja se u parku našla u 17.30 kada je napad počeo. Građanke i građani Prištine izašli su na ulice u petak, 2. septembra, zahtevajući osnovno – bezbednost za devojčice, devojke i žene.

U Srbiju ova vest stiže na dan protesta (koji su organizovale feminističke organizacije), prvo putem Instagrama, a onda i preko tradicionalnih medija. Jezička barijera čini svoje, pa u prvom momentu nemamo punu informaciju, ne razumemo transparente na protestima, ali ubrzo se sve razjašnjava i trebalo je da se razume u potpunosti. Ali to se nije desilo

Zapelo je na etničkoj liniji, i od toga zapravo puca mozak svakom ko se iole razume u prirodu seksualnog nasilja. Sa jedne strane zagrajali su “građanski” orijentisani korisnici društvenih mreža da nam objasne kako smo zaostali jer nikada nismo izašli na ulicu sa ovakvim razlogom, a nije da nismo imali povoda.

Dodali su da je kosovsko društvo mlađe, ali zrelije, brzo reaguje, a mi spuštamo glavu i ćutimo.

Onda su se digli desničari, nacionalisti i prateći vokali, da uzvrate paljbom o “zaostalim Šiptarima”, “kozojebima”, “degenerisanom nacijom”…

Otprilike, to nama ne bi moglo da se desi, to da neko siluje dete. Iako nam se desilo, dešava se sad dok ovo čitate, dešava se mnogo više nego što možete da zamislite i koliko god da zamišljate, znajte da je još i više od toga. Nezamislivo mnogo više.

Ako ste pomislili da sada treba da birate na čijoj ste strani između ove dve grupe, da vam odmah olakšamo: nema potrebe da se opredeljujete. Oni su svi na istoj strani – i ovi što prekorevaju Srbiju što nije kao Kosovo i ovi što im je drago što je tako. I jedni i drugi rade istu stvar: na silu pokušavaju da fenomen seksualnog nasilja prevezu na teren dnevno političkog i etničkog. I zato ih treba, i jedne i druge, upitati znaju li šta pričaju.

Ne može se, naime, na silovanoj devojčici, na grupno silovanoj devojčici graditi politička agenda. I dalje ne razumeju, a bezbroj puta smo im ponovile, da seksualno nasilje nije problem od malopre, nego oduvek, da nasilnika ne određuje ni starost ni zanimanje, ni nacionalnost ni vera.

A kad nešto ne razumete, složićemo se, važno je da ne pokušavate da nam objasnite. Pogotovo nam nemojte objašnjavati razlike između Kosova i Srbije, između Srba i Albanaca, na ovom slučaju.

Nemojte nam objašnjavati jer ćemo vas pitati za Pamplonu i Vučji čopor, za grupno silovanje koje se tamo dogodilo 2016, pa su počinioci, iako je u dokaznom materijalu postojao snimak događaja, oslobođeni jer devojka koju su silovali nije pružala otpor. A nije jer je bila bez svesti. Pa su pod pritiskom javnosti ipak osuđeni, simbolično, da bi Španjolke na kraju izašle na ulice. Tek tada je Vučji čopor dobio presude u rasponu od 13 do 30 godina zatvora.

Pitaćemo vas i za Mičigen, gde je pre samo godinu dana žrtva silovanja, koja je zbog silovanja zatrudnela i rodila dete, ne samo izgubila starateljstvo nad detetom, nego je dete dobio “otac”, a zapravo silovatelj, dok žrtva još treba i da mu plaća alimentaciju. I nije jedina, ima sličnih presuda i u Viskonsinu i, naravno, Floridi i Teksasu.

Sve što treba da pokažete jeste saosećanje za žrtve. Samo toliko. Nikakva Srbija i nikakvo Kosovo nas ne zanimaju, ne zanima nas Kurti, ne zanima nas Vučić. Ne kad je reč o silovanju u mirnodopsko vreme. Ratna silovanja su nešto drugo, ali vi to znate, jer o tome volite da ćutite jednako koliko o drugim ratnim zločinima volite da pričate ili da ih negirate.

Jedanaestogodišnju devojčicu silovalo je pet muškaraca. Gde god na mapi sveta da stavite prst, znajte da upravo sada tamo neko seksualno zlostavlja najmanje jedno dete. Zato makar pristojno zaćutite, umesto što na silovanju pokušavate da dokažete nekakvu superiornost sopstvenog društva. Ili inferiornost, svejedno, jer jednako je glupo.

Preuzeto sa: vreme.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije