Da li ste znalinajnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

Jedete kruške gotovo svaki dan? Evo što to radi vašem tijelu

Ovo voće ima veliku zdravstvenu korist, a idealno se uklapa u mnoge recepte.

Redakcija

gugu.ba

Foto: gugu.ba

Postoji voće koje bismo trebali jesti tokom cijele godine. Dobro je poznata izreka „jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van”, ali uz bok jabuci stoji još jedno voće koje bismo trebali jesti redovno. To je kruška.

Jedno od najsvestranijih voćki koje ima veliku zdravstvenu korist, a idealno se uklapa u mnogo slanih i slatkih recepata, za sve prilike i kao odlična grickalica za međuobrok. Najbolje je jesti cijelu krušku jer su u njenoj šarenoj koži koncentrisani mnogi antioksidansi.

Evo četiri razloga zašto bi ovo popularno voće trebalo jesti tijekom cijele godine.

1. Jako su hranjive

Osim izvrsnog okusa, kruške su prepune hranjivih tvari. Srednja kruška osigurava značajnu količinu vitamina C, vlakana i mnogih bioaktivnih spojeva, poput antocijana, što pomaže našim stanicama da ostanu zdrave i sprečava razvoj mnogih kroničnih bolesti. Kruške sadrže kalij koji nam je potreban za snižavanje krvnog tlaka, vitamin K, bakar, magnezij i vitamine B-skupine koji pomažu pravilno funkcioniranje našeg organizma.

2. Smanjuju rizik za dijabetes tipa 2

Kruške se smatraju hranom niskog glikemijskog indeksa, djelomično zahvaljujući visokom sadržaju vlakana. Svaka kruška koju jedete tijekom tjedna, može smanjiti rizik od dijabetesa za oko tri posto. Istraživači su izračunali i da ako svakodnevno pojedete ovo voće za čak 21 posto smanjujete rizik od dijabetesa tipa 2. Njegovo antidijabetičko svojstvo pripisuju se korisnim hranjivim tvarima koje sadrži.

3. Pružaju obilje fitonutrijenata

Kruške, osobito one sa šarenom kožom, pružaju korisne fitonutrijente poput flavonoida. Poznato je da flavonoidi pomažu ublažiti upalu neutralizirajući slobodne radikale. Flavonoidi također mogu pomoći poboljšati zdravlje krvnih žila i smanjiti rizik od srčanih bolesti, određenih vrsta raka i dijabetesa tipa 2. Druge studije sugeriraju da flavonoidi pomažu u smanjenju simptoma i rizika povezanog s astmom i drugim stanjima koja su povezana s preranom starenjem.

4. Pomažu u mršavljenju

Srednja kruška ima samo 100 kalorija i šest grama vlakana koje pomaže dobrom radu naše probave. Osim toga vlakna pridonose i dužem osjećaju sitosti. U jednoj 12-tjednoj studiji objavljenoj u časopisu Nutrition, pokazalo se da su žene koje su uživale u jabukama ili kruškama izgubile gotovo dva kilograma u 12 tjedana, bez drugih promjena u prehrani.

Preuzeto sa: gugu.ba

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije