DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijePojaveRadoznala Lola

Ministrice Natalija Trivić i Maja Gojković svečano proglasile otvorenom kuću Branka Ćopića

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i ministar kulture i informisanja Republike Srbije Maja Gojković danas su u Hašanima u opštini Krupa na Uni prisustvovale svečanom programu povodom završetka posljednja faza obnove rodne kuće Branka Ćopića u okviru projekta „Bašta sljezove boje“.

Redakcija

Ministrica Natalija Trivić je rekla da je današnji dan poseban i pun emocija zbog završetka posljednje faze projekta „Bašta sljezove boje“ jer je Branko Ćopić kao veliki srpski književnik ostavio veliki uticaj na vaspitno-obrazovni sistem Republike Srpske i Republike Srbije.

„Ćopićeva kuća i učionica na otvorenom su spremne za sve učenike iz Republike Srpske i Republike Srbije koji će imati priliku da na nesvakidašnji način uče o Branku Ćopiću, o njegovim djelima ali i o svim onim pravim životnim vrijdnostima koje je promovisao ovaj veliki srpski književnik“, rekla je ministrica Natalija Trivić.

Ona je naglasila da je projekat „Bašta sljezove boje“ još jedan uspjeašn projekat Republike Srpske i Srbije koji doprinosi sprovođenju Povelje o srpskom kulturnom prostoru.

Potpredsjednica Vlade Republike Srbije i ministrica kulture i informisanja Maja Gojković rekla je da je ponosna što je Srbija podržala ovaj projekat i da je istorijska dužnost sadašnjih generacija da nauče nove generacije o djelima Branka Ćopića jer su njegove poruke vječne i kao takve značajne i za moderna vremena i za sve generacije.

„Koliko mi pažnje budemo posvetili našoj kulturnoj baštini toliko ćemo biti veliki i toliko ćemo učvrstiti naše korene na ovim prostorima jer očuvanje kulturne baštine je važno i za očuvanje nacionalnog identiteta“, rekla je potpredsjednica Vlade Republike Srbije i ministrica kulture i informisanja Maja Gojković.

Ona je rekla da Republika Srpska i Republika Srbija nastavljaju sa saradnjom i da je cilj da se realizuje što više projekata kao što je „Bašta sljezove boje“, a sve sa ciljem da se mlađe generacije upoznaju sa srpskim velikanima i da se oni sačuvaju od zaborava.

Podsjetila je da je odluka o podršci ovom projektu donesena na zajedničkoj sjednici Vlade Republike Srpske i Srbije prije godinu dana u Ističnom Sarajevu jer je ocijenjeno da projekat značajan za srpsku kulturu i srpski narod.

Dodala je da su djela Branka Ćopića prevedena na 30 svjetskih jezik i da predlaže da se u okviru projekta osnuje biblioteka u kojoj će biti po jedan primjerak svakog prevoda.

Ministrica Natalija Trivić je naglasila da bogatstvo i važnost djela kao što je ono koje je Ćopić ostavio svome narodu u nasljeđe iziskuje veliku obavezu i odgovornost da se lik i djelo tog stvaraoca zauvijek sačuvaju od zaborava.

Ona je podsjetila da se ideja o izgradnji Spomen-područja „Bašta sljezove boje“ razvila 2015. godine prilikom obilježavanja stogodišnjice rođenja Branka Ćopića.

„Nakon toga su pokrenute sve institucije koje baštine ime i stvaralaštvo našeg pisca, i u Republici Srpskoj i u Srbiji. Sa čvrstim uvjerenjem i odlučnošću da našem književniku vratimo ugled i mjesto koje zaslužuje, prevazišli smo razne prepreke i izazove, od finansijskih i političkih, pa do epidemioloških, tako da danas sa ponosom možemo reći da smo uspjeli ostvariti i završiti jedan od najznačajnijih projekata u kulturi, a koji će biti značajan i za razvoj turizma u opštini Krupa na Uni i u Republici Srpskoj“, rekla je ministrica Natalija Trivić.

„Naš cilj je i da Spomen-kuća bude inspiracija umjetnosti i umetnicima, da postane nezaobilazna na mapi naših ustanova kulture, postajući istovremeno inspiracija književnika, slikara, turističkih radnika, studenata, učenika“, istakla je ministrica.

Izrazila je i uvjerenje da će u budućnosti ovaj projekat biti pokretač razvoja ne samo kulturnih već i drugih potencijala razvoja ove sredine.
„Uvezivanjem Ćopićevih Hašana, Kozare na kojoj se opjeva Skender Kulenović i Kočićevog Zmijanja, stvoriće se zanimljiva turistička ruta oplemenjena i obogaćena sa izuzetnim vrijednostima naše književne baštine i naših velikana, a Krajina će zablistati u svom  svjetlu“, zaključila je ministrica Natalija Trivić.

U projekat revitalizacije rodne kuće Branka Ćopića u Hašanima Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uložilo je sredstva u iznosu od 250.000 KM, dok je ukupna sredstva za realizaciju izgradnje učionice na otvorenom u iznosu od 80.000 KM obezbijedilo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije