DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijePojaveRadoznala Lola

Najava promocije knjige MIHAELE ŠUMIĆ

U subotu, 1. oktobra, s početkom u 19.00, u banjalučkom kafeu Yoko održaće se promocija zbirke pjesama „Imenik Laure Carvalho“ Mihaele Šumić, koja je objavljena ove godine u izdanja Imprimatura.

Redakcija

Mihaela Šumić na samom početku svoje nove zbirke poezije donosi nekoliko osnovnih informacija o životu Laure Carvalho, ali i o njenom nestanku. Ono što slijedi jeste abecedno raspoređen imenik sačinjen od pjesama u kojima nailazimo na različite ženske glasove. Alba, Isabel, Margarita, Olivia samo su neka od imena koje susrećemo u ovom nesvakidašnjem imeniku.

Poezija u „Imeniku Laure Carvalho“ nastala je kao omaž manje poznatim pjesnikinjama dvadesetog vijeka, kao što su: Mercedes de Acosta, Margarita Paz Paredes, Amparo Dávila, Rosario Castellanos.

Književnica Tanja Stupar Trifunović o knjizi je navela sljedeće: Tu je uredno posložena po abecednom redu historija ženskog svjedočenja svijeta koje je imaginarna Laura „prikupila” slušajući one koje niko nije htio čuti; marginalizovane, nesrećne, psihički oboljele, zlostavljane, zanemarene, žene izopštene iz društva, žrtvovane, zatvorene u institucije. Laura im posuđuje svoje uho, tijelo, najzad i svoju ljubav i potpunu predanost. Laura Carvalho je otjelotvorena mogućnost slušanja i saosjećanja.

Razgovor s Mihaelom Šumić vodiće urednica Marija Pejić.

Mihaela Šumić je rođena 1998. u Banjaluci. Tokom 2012. godine pisala je poeziju i kolumne za meksički LUF magazin. Svoju poeziju, kao i prevode na engleskom, španskom, portugalskom i hrvatskom, do sada je objavljivala na nekoliko portala. Čitaocima se predstavila na festivalima književnosti „Imperativ” u Banjaluci i „Rukopisi” u Pančevu.

Do sada je objavila zbirku pjesama „Nekoliko sitnih uboda”, za koju je dobila nagradu „Čučkova knjiga”, za najbolju prvu knjigu objavljenu u 2020. godini, te zbirku priča „Herbarij svete smrti”, za koju je nagrađena regionalnom književnom nagradom „Štefica Cvek”. Zbirka poezije „Imenik Laure Carvalhoˮ njena je treća knjiga.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije