AktivizamFeminizamHrabra Lolanajnovije

Weinsteinu počelo suđenje za seksualne napade u Los Angelesu

Odabirom porote u ponedjeljak u Los Angelesu počelo je suđenje osramoćenome holivudskom filmskom mogulu Harveyu Weinsteinu, a očekuje se da će svjedočiti pet navodnih žrtava

Prenosimo Redakcija

24sata.hr

Producent “Pulp Fictiona” Harvey Weinstein (70) već služi 23-godišnju zatvorsku kaznu u New Yorku nakon što je osuđen za niz seksualnih kaznenih djela. Sad se suočava s još 11 optužbi, uključujući prisilni seksualni odnos, silovanje i prisilni oralni seks sa ženama u hotelima u Beverly Hillsu i Los Angelesu između 2004. i 2013.

Bude li osuđen, Weinstein – koji se izjasnio da nije kriv ni po jednoj točki optužnice – mogao bi biti osuđen na više od 100 dodatnih godina iza rešetaka.

Weinstein, koji je u invalidskim kolicima, na sudu se pojavio odjeven u tamnoplavo odijelo sa svijetloplavom kravatom.

Potencijalno dugotrajan izbor porote počeo je u ponedjeljak, a nadzire ga sutkinja Lisa Lench.

Rasprostranjene optužbe za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje protiv Weinsteina eksplodirale su u listopadu 2017., a njegova presuda u New Yorku 2020. prekretnica je za pokret #MeToo.

U lipnju nije uspio njegov pokušaj da poništi presudu za šest seksualnih kaznenih djela. Također su ga zasebno optužili britanski tužitelji za nepristojan napad na ženu u Londonu 1996.

Weinsteina je za uznemiravanje i napastovanje ukupno optužilo 90 žena, uključujući Angelinu Jolie, Gwyneth Paltrow i Salmu Hayek.

Angelina Jolie tvrdi da je i nju pokušao napastovati Weinstein, on negirao: To je drska neistina!

The Los Angeles Times u petak je citirao njegova odvjetnika Marka Werksmana da će svjedočiti poznate osobe.

– Neke od tih žrtava ljudi će prepoznati. Neke od tih žena, vidjeli ste ih u filmovima, neke su u reklamnim kampanjama, neke su uspješne glumice ili modeli – rekao je Werksman, a navodi list.

The Times piše da je jedna od pet tužiteljica – a sve će biti formalno poznate kao “Jane Doe” – Jennifer Siebel Newsom, supruga kalifornijskog guvernera Gavina Newsoma.

– Poput mnogih drugih žena, moju je klijenticu seksualno napastovao Harvey Weinstein na navodnom poslovnom sastanku koji se pokazao zamkom – rekla je odvjetnica Elizabeth Fogan za list.

– Ona namjerava svjedočiti na njegovu suđenju i tražiti neke mjere pravde za žrtve, i u sklopu svojeg životnog rada na poboljšanju života žena – dodala je.

Siebel Newsom prije je o Weinsteinovu ponašanju pisala u eseju objavljenome 2017. ne navodeći pojedinosti o navodnim napadima.

Weinstein kaže da su njegovi seksualni susreti bili sporazumni, a njegov odvjetnik novinarima je rekao da optužbe iz Los Angelesa “potiču od prije mnogo godina” i ne mogu se “potkrijepiti forenzičkim dokazima” niti “vjerodostojnim svjedocima”.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije