AktivizamDogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijePojave

Održana promocija dokumentarnog filma “ Nevidljiva”, nasilje na porodu ne smije ostati iza vrata porodilišta

Danas su u Sarajevu udruženja Baby Steps iz Sarajeva, i Oštra nula iz Banjaluke organizirale promociju slovačkog dokumentarnog filma “Nevidljiva”.

Redakcija

Dokumentaac NEVIDLJIVA traga za razlozima lošeg odnosa zdravstvenog sistema prema ženama, te pokušava nevidljiva iskustva učiniti vidljivima. “Samo ako vidimo ono što se zaista događa tim ženama moći ćemo stvoriti prostor za dijalog i promjene“.

Dokumentarni film NEVIDLJIVA  prikazuje nevidljivu stvarnost žena koje su okolina i/ili zdravstveni radnici uvjeravali da je najbolje da svoja iskustva što prije zaborave i da o njima šute. NEVIDLJIVA otvara neophodan dijalog u našem društvu, ali i u svijetu.

Nakon filma otvorena je i panel diskusija u kojoj se ističe važnost omogućavanja prava na siguran porođaj.

Predsjednica udruženja Baby Steps Amila Tatrević govorila je o važnosti trenutka u kojem govorimo o nasilju , jer je posljednji izvještaj evropske komisije o pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji jasno naveo da BiH MORA na svom putu pristupanja EU poboljšati uvjete u porodilištima i ZABRANITI akušersko nasilje.

Dakle, uvjeti u našim porodilištima su dio izvještaja evropske komisije i to mora biti alarm za sve institucije i vladajuće strukture u ovoj zemlji da se stvari moraju početi mjenjati odmah.

Udruženja su istakla spremnost na rad, saradnju sa institucijama, davanje podrške porodiljama i traženje rješenja u cilju smanjenja stope korupcije u pordilištima, poboljšanje uvjeta ali i sprečavanja svakog oblika akušerskog nasilja.

Predsjednica udruženja Oštra nula iz Banjaluke Milica Pralica ovom prilikom je istakla: „ Žene su se same počele javljati nama jer su u nama prepoznale nekoga ko je spreman da govori i da se bori umjesto njih. Ovogodišnji osmomartovski marš je bio posvećen nasilju u porodilištu, i ne samo nasilju nego svemu što žene tamo doživljavaju.

Od loših uvjeta, nedostatka osoblja, loših obroka, do vrjeđanja, omalovažavanja trudnica, pa do većih problema koji imaju veze sa korupcijom i brtojnim traumama koje su žene doživjele nažalost u svakom dijelu ove zemlje i dosta je! i moramo učiniti sve što možemo da nove generacije koje tek treba da uđu u porodilište i rađaju budu zaštićene“

Prikazivanjem filma i dijeljenjem iskustava svake od nas otvaramo vrata brojnim dilemama koje ne smiju ostati nevidljive.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije