DogađajiLjudinajnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala LolaŽivot

Elma Hadžifejzović: Vremena se mijenjaju i mi se mijenjamo u korak s njima

Sarajevo je grad koji je poznat po mnogo čemu, a frizerski salon Ogledalce, je sigurno jedna od njih.  

Brankica Raković

Na čelu sa Elmom Hadžifejzović, Ogledalce je salon koji je drugačiji, koji ne da prati trendove nego ih postavlja. Upravo sa Elmom pričali smo o poslu, uspjehu, trudu i budućnosti.

Dobar dan draga Elma i hvala vam na odvojenom vremenu za ovaj intervju. I Lole su probale vaše magične ruke i velika nam je čast razgovarati s vama. 

Vrlo je zanimljiva činjenica da sam upravo ja, prvi put u životu moje duge kose, ošišana savršeno upravo u Šabićevom salonu gdje ste i vi počinjali. Recite nam nešto o tim počecima i koliko ste od njega naučili?

Dobar dan draga Lolo!

Hvala na pozivu i posjeti mom salonu. Bilo mi je veliko zadovoljstvo poigrati se Vašom kosom. Nadam se da ćemo imati priliku družiti se i dalje.

Prošlo je dosta godina od mog početka, ali sjećanja na taj period su još uvijek vrlo snažna i jasna.

To vrijeme je izuzetno značajno za mene, kao frizera i kao osobu koja se ne boji rada, reda i discipline.

Gospodin Šabić ili Majstor Meho kako smo ga zvali, za mene je bio i ostao veliki autoritet. Njemu kao svom profesionalnom mentoru mogu zahvaliti na ovom što ja danas jesam. Trebala je debela veza da se dođe u poziciju učiti od najboljeg. Imala sam tu sreću da sam došla u tim kao djevojčica sa 15 godina potpuno spremna na učenje, bez straha i stida, sa jednom željom da budem što bolja i posvećenija.

Danas sam izuzetno zahvalna jer sam upravo tu napravila prve frizerske korake te shvatila i uočila razliku između dobrog brenda i najboljeg brenda na svjetskom tržištu.

Kako se neko vašeg talenta i znanja odluči na korak samostalnosti? Kako je došlo do te odluke i jeste li imali strah od tržišta?

Kada kroz život ne idete tek tako nego promišljate na način da se pitate gdje ste sad, kamo idete i gdje zapravo želite stići onda u jednom trenutku shvatite da ste na nekim mjestima bili dovoljno puta i da je vrijeme za dalje. Iskustvo, što životno, što radno vam pomogne da postanete svjesni sebe i da znate da nešto možete pored toga i što to jako želite.

Ako ste ikada radili nešto veliko prvi put, a jeste, znate da strah uvijek postoji. Ali on je upravo jedan od pokretača koji vas gura naprijed. Najveća hrabrost je potrebna za prvi korak. Kad jednom krenete, toliko ste obuzeti svakim sljedećim korakom da ne gledate iza samo vas vuče naprijed onaj unutarnji glas. Dok god njega slušate znate da ste na pravom putu.

Šta je ono što razlikuje Ogledalce od ostalih salona? Pored ogromne ljubavi i posvećenosti koje ulažete, ne samo u klijente, nego i u zaposlene, na šta ste u vezi sa Ogledalcetom posebno ponosni?

Ogledalce je moja velika ljubav, kako ste i rekli, i moj životni projekat. Rast, napredak i razvoj, stalno kretanje naprijed me iznimno vesele. Bez imalo lažne skromnosti mogu reći da sam sa svojim timom postavila mnoge standarde i podigla mnoge ljestvice. U momentu kada radite nešto ne razmišljate koliko je to veliko, samo osjećate da je ispravno. Kasnije, vremenom dobijete potvrdu od klijenata, kolega, općenito okoline koja vas prepozna kao začetnike nekih trendova i da, to je doista poseban ponos.

Nedavno je cijela BH beauty pričala o još jednom vašem projektu: Ogledalce aplikaciji. Kako ste došli na tu ideju i na kakve je reakcije naišla app?

Na samom početku lockdowna otvorili smo webshop i dok je BiH javnost tek tada osjetila potrebu za kreiranjem online prodavnica naša je već uveliko radila. To se pokazalo kao pun pogodak. Aplikacija je nekako bila logičan slijed. Svi koristimo mobilni telefon, naručujemo online i kupnju obavljamo preko različitih aplikacija. Sve su te aplikacije kreirane negdje tamo van Bosne i Hercegovine. Zašto ne bi mi bili ti koji imaju svoju aplikaciju napravljenu baš ovdje i baš za nas?! Tehnološke inovacije su velike investicije ali u poslu uvijek morate biti spremni riskirati. Naša je sreća velika jer su reakcije tako pozitivne. Vijest se kao munja proširila virtualnim svijetom. Klijenti su je još brže počeli koristiti. Imali smo rekordan broj skidanja u prva dva dana, jer doista jeste lakše, brže i jednostavnije.

U Banjaluku dolazite na Željkov Masterclass 30.10. i bićete dio Biznis foruma. Sarađujete li sa kolegama iz regiona i na koji način?

Poziv kolege Željka me posebno obradovao. U Banjaluci sam po prvi put na ovaj način i baš se radujem da vidim i osjetim kakva ste publika. Nadam se ne prestroga 🙂

Sarađujem s kolegama iz BiH i regiona posebno sa onima koji su dio Kerastase i L´Oreal porodice. Bilo da se radi o “uskakanju” kolegi koji se razbolio da napravimo frizuru njegovoj klijentici koja koristi samo određene boje ili edukaciji, razmjeni iskustava o nekom alatu, boji, tehnici.

Kažu da su frizeri posebno sujetna branša i da je nekad s njima teško ostvariti normalnu komunikaciju kamo li saradnju. Takav nas glas prati, nažalost. Mi u Ogledalcu rušimo i te predrasude i širokih ruku i srca smo otvoreni za sve saradnje.

Internet je, što govori i vaše kreiranje i publikovanje aplikacije, poptuno promijenio beauty svijet. Vaš Instagram nalog je izuzetno lijep i na njemu imate osjećaj kao da ste ušli u salon. Koliko pažnje posvećujete online prezentaciji salona i daje li to rezultate?

Hvala na ovim riječima. Okružena sam kreativnim ljudima koji prate trendove i pomažu Ogledalcu da pomjera svoje granice. Pioniri smo društvenih mreža u Bosni i Hercegovini i godinama nas na raznim seminarima i edukacijama ističu kao pozitivan primjer. Malo ljudi zna da smo Facebook page imali odmah nakon što je napravljen kao opcija na Facebooku. Bono Vox i njegov U2, a nakon toga mi. Vrlo brzo otvorili smo i Instagram nalog. Kada smo dogovorili prvu influensersku saradnju na Instagramu, taj pojam nije ni postojao.

Tada je bilo gotovo nezamislivo da će nam društvene mreže postati glavni kanali komunikacije sa klijentima. Telefon nam i dalje živo zvoni ali najviše komunikacije obavljamo s klijentima preko poruka na društvenim mrežama. Kada smo počeli fotografirati radove iz salona, snimati našu prvu rubriku “Priče iz salona” klijentice su bile jako sramežljive, nisu htjele sudjelovati, a sada nas često opomenu ako slučajno ne objavimo neku fotografiju.

Vremena se mijenjaju i mi se mijenjamo u korak s njima.

Živi program u kojem se obraćamo pratiocima direktno iz salona je doveo do toga da nas upoznate, da vidite i osjetite ko sam ja, ko je moj tim, kako radimo i u kakvoj atmosferi. Ako nas redovno pratite znate da imamo slijedove, teme, savjete, rubrike, da sve što radimo ima neki logičan niz a sve u svrhu proširenja svijesti o važnosti njege kose. Pokrenuli smo trend “Samo zdrava kosa je lijepa kosa” i klijentice koje prvi put dođu već imaju povjerenje jer su preko društvenih mreža posvjedočile da sve što pričamo doista i radimo i živimo. Naša priča drži vodu.

Naposljetku imamo i osobu u timu koja se bavi isključivo našom online prezentacijom, koja je zadužena za marketing i e-comm.

Nakon svega nabrojanog vrlo je jasno da nam je kako se prezentiramo i kakve poruke šaljemo u javnost jednako važno kao i koliko su kvalitetne makaze kojim šišamo vašu kosu.

Veliku podršku u ovom poslu vam pruža i suprug. Da li je u frizerskom poslu lakše muškarcima ili ženama i zašto?

Bez mog supruga ne bi bilo ništa od cijele ove priče. Bez obzira na moje ideje i sposobnosti ništa od ovog ne bih mogla sama. Ogledalce već odavno nije samo frizerski salon, nego ozbiljna kompanija sa 15 stalno uposlenih žena. Moj suprug je direktor, menadžer, oslonac, nije frizer i zato je meni lakše jer ga imam a i njemu jer smo podijelili poslove.

Teškoću ne bih dijelila prema spolovima. Nekako je sve kako si posložite u životu. Istina je da su muškarci frizeri puno veće zvijezde od žena frizera. Ako gledamo svjetsku scenu velike brojke su najčešće oko muškaraca.

Uživam u svom poslu. Volim sve što predstavlja i predano ga radim decenijama. Možda je meni za sad ipak na kraju dana ljepše izvesti djecu u kino i slušati tinejdžerske probleme nego loviti velike scene. Nijedno nije pogrešno. Oboje je odličan izbor i nijedan nije lak, pa ko što više voli.

Gdje vidite Ogledalce za 10 godina? 

Ogledalce vidim u još ljepšem prostoru, sa još više zaposlenih i sa proširenim područjem djelovanja. Planovi postoje, neki su u realizaciji a neki su toliko tajni da ih još ni sebi na glas nisam izgovorila ali obećavam o svemu ću vas obavijestiti na vrijeme. Ono što je za vas najvažnije je da smo i za deset godina mi i dalje tu. Brinemo o vašoj kosi, njegujemo je i činimo vas sretnim. I za 10 godina Ogledalce je poseban osjećaj!

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije