DogađajiKulturanajnovijeRadoznala Lola

Slovenija: Roditelji INFLUENSERI KAŽNJENI zbog korištenja dece za promociju proizvoda

Inspektorat za rad Republike Slovenije po prvi put je kaznio roditelje influensere zbog “ilegalnog dečijeg rada” sa 1500 evra.

Redakcija

detinjarije.com

Kažnjeni  influenser je uložio žalbu na koju sud treba da odgovori.

U Sloveniji je zabranjen rad dece mlađe od 15 godina, ali postoje izuzeci. „Dete mlađe od 15 godina može izuzetno, uz naknadu, učestvovati u snimanju, pripremi i izvođenju umetničkih, scenskih i drugih dela iz oblasti kulturno-umetničke, sportske i reklamne delatnosti“, navodi se u Zakonu o radnim odnosima.

Ovaj član Zakona o radnim odnosima nije nikakva novost, ali je ovo prvi slučaj da je influenser kažnjen zbog ne pribavljanja dozvole.

“U tim slučajevima roditelji uvek moraju da podnesu zahtev za dozvolu koju izdaje inspekcija, jer je to zakonom propisano. Uglavnom nam se obraćaju reklamne agencije, uglavnom radi snimanja reklama u kojima se pojavljuju deca”, objasnili su oni.

Radno vreme dece je posebno ograničeno

Kako piše portal 24ur, u Sloveniji je radno vreme dece mlađe od 15 godina takođe posebno ograničeno. Radno vreme dece koja obavljaju lake poslove za vreme školskog raspusta ne sme da traje duže od sedam sati dnevno i 35 sati nedeljno. Rad deteta koji se obavlja u toku školske godine van vremena određenog za nastavu ne može trajati duže od dva časa dnevno i najviše 12 časova nedeljno.

U svakom slučaju, deci je zabranjeno obavljanje noćnog rada od osam sati uveče do šest sati ujutru, a mora im se obezbediti i dnevni odmor od najmanje 14 uzastopnih sati u svakom periodu od 24 sata.

Preuzeto sa: detinjarije.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije