DogađajiLjudinajnovijeRadoznala LolaSerijali

OSLOBOĐENA: Obrazovanje žena je potrebno za oslobađanje od patrijarhata

Obrazovni sistem je osnovna ćelija svakog društva. 

Redakcija

Još od malih nogu kada nismo svjesni važnosti ni jednog značajnog pitanja na naš život, roditelji i učitelji nas uče koliko je bitno biti pismen i obrazovan.

Tokom školovanja shvatimo da je obrazovanje važno za svakog pojedinca i da je čak zagarantovano zakonima i Ustavom, Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i drugim međunarodnim dokumentima.

Broj nepismenih žena u odnosu na muškarce u BiH je šest puta veći, a jedan od čestih razloga za odlazak iz BiH je i loš obrazovni sistem.

Kroz skoro svaku emisiju Oslobođene provlačila se tema važnosti obrazovanja kao jedna od osnovnih tema svakog od nas, ma kojeg da smo pola. Da li smo zdravi kao društvo? Šta u tom sistemu može biti bolje? Šta trenutnom sistemu nedostaje i kako da svako od nas da svoj doprinos?

Za oslobađanje žena od patrijarhata potrebno je mnogo toga, ali primarno dobro obrazovanje koje posljedično može donijeti ekonomsku nezavisnost.  Koliko smo svjesni neophodnosti obrazovanja i šta kao društvo možemo uraditi na tu temu, otkriće nam Maja Gasal Vražalica, direktorica Akademije za žene.

Maja Gasal Vražalica

Koliko je Internet promijenio odnos prema obrazovanju, te koliko su roditelji danas drugačiji nego prije pitamo Sabinu Solaković, koja u obrazovanju radi već skoro 31 godinu.

Sabina Solaković

Briga za samohrane majke, žene žrtve nasilja, za mlade Romkinje i njihovo stipendiranje za adekvatno obrazovanje je ono za šta se odlučila prof.dr. Marijana Šećibović.

Marijana Šećibović

Novu epizodu Oslobođene gledajte u četvrtak u 20 sati na www.oslobodjena.ba, a u 21 sat na O kanalu.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije