KarijeraPraktična Lola

6 načina na koje žene gube moć i kako da prestanu

Volimo da se ugledamo na moćne žene kada tražimo inspiraciju za svoju karijeru. Ali, često nemamo dovoljno vremena da mislimo o tome kako možemo uvećati ili zadržati svoju sopstvenu moć na radnom mjestu. A to je nešto čemu bismo definitivno…

Maja Mihajlović

Volimo da se ugledamo na moćne žene kada tražimo inspiraciju za svoju karijeru. Ali, često nemamo dovoljno vremena da mislimo o tome kako možemo uvećati ili zadržati svoju sopstvenu moć na radnom mjestu. A to je nešto čemu bismo definitivno trebale da posvetimo svoje vrijeme i pažnju.

Svaka žena, kao i svaki ambiciozni lider, ma kog pola, trebalo bi da analizira uticaj koji ima na ljude oko sebe kao i uticaj koji ima na poslovanje preduzeća za koje radi. Jednom, kada postanete svjesne sopstvene vrijednosti, lakše ćete je štititi. A mnogo puta žene slabe svoj ugled i sabotiraju svoj uspjeh, a da i ne znaju da to rade. E pa, vrijeme je da se to promijeni.

Danas vam donosimo pregled najčešćih situacija u kojima se žene ponašaju po inerciji, ne shvatajući šta i koliko pri tome gube. Ako neke od osobina prepoznate u svom ponašanju – vrijeme je da ih mijenjate.

 

Korištenje minimalističkog jezika

Žene imaju sklonost da ubace riječ samo tamo gdje joj nije mjesto. Govoreći: “Samo bih željela da znam” ili “Samo provjeravam”, dovodite sebe do toga da vas drugi na radnom mjestu vide kao manje moćnu.

Prema članku objavljenom u The Harvard Business Review ljudi bi trebalo da teže da mijenjaju besmislene riječi jakim riječima. Na primjer, mislim ili osjećam zamijenite sa očekujem ili sigurna sam.

 

Prekomjerno izvinjavanje

Da li ste ikada brojale koliko puta ste rekle izvini u jednom danu? Vjerovatno je taj broj prilično zastrašujući. Ta riječ može izletjeti kada vam neko zauzme mjesto u teretani, presiječe red dok čekate u banci ili u bilo kom drugom slučaju u kojem niste krivi nizašta. Ali, najgore mjesto da izgovorite bespotrebno izvini jeste kancelarija. Prema Forbsu, riječi žao mi je stavljaju vas, bez ikakve potrebe, u pokoran položaj. Kada se prekomjerno izvinjavate, odričete se svoje moći.

woman-1183193_960_720

Dopuštanje da drugi uzmu zasluge za vaše ideje

Da li ste ikada razmatrale svoju ideju sa šefom ili radnim kolegom, a potom sjedile bez riječi na sastanku dok oni preuzimaju zasluge za nju? Kada se tako nešto dogodi, ne plašite se da uzmete nazad zaslugu tako što ćete reći nešto poput: “Hvala vam što ste spomenuli ideju koju sam Vam ranije iznijela.” To nije pasivno-agresivan nastup već dobra taktika kojom ćete očuvati svoju reputaciju.

 

Propuštanje da se samopromovišete

Često osjećamo nelagodu koja prati samopromociju. Ova sklonost dovodi do toga da se oslanjamo na druge, očekujući da sami prepoznaju naš naporan rad i visoku učinkovitost. Ali, istina je da niko ne mari za našu karijeru koliko mi sami. Stoga, ko nije svoj sopstveni najbolji advokat, u ozbiljnom je zaostatku. Kada god propustimo da pokažemo svoju vrijednost drugima prikazujemo sebe kao manje vrijedne. Shvatite sopstveni doprinos pozitivnim rezultatima preduzeća. Ovo će vam omogućiti da se istaknete i napredujete.

businesswoman-840622_960_720

Nekorištenje sopstvenog društvenog kapitala

Često brzo ponudimo svoju pomoć, a oklijevamo da tražimo pomoć od drugih. Prema Forbsu,  moć dolazi od poznavanja veze između našeg rada i pozitivnih rezultata preduzeća i to je naša vrijednosna pretpostavka. Naša moć leži u korištenju uticaja da se izgrade obostrano korisni odnosi u našoj radnoj okolini. Ako ne koristite svoj uticaj i veze, na kojima ste teško radile, gubite moć.

 

Biranje dopadljivosti umjesto djelotvornosti

Od žena se najčešće očekuje da na svom radnom mjestu budu fine i dopadljive. Ali ukoliko svoju energiju trošite na to da budete voljene umjesto na to da budete efikasne, nećete izgraditi jak ugled. Ako je naš glavni cilj da budemo dopadljive, vjerovatno nas neće posmatrati kao lidere. Rizikujemo da nas doživljavaju kao otirače koji prilagođavaju svoja mišljenja jer, prije svega, tražimo odobravanje drugih. Mislite o Margaret Thatcher. Da li su nju svi voljeli? Ne. Da li je bila moćan lider? Apsolutno.

young-791849_960_720

Biti uspješan, zadobiti moć i zadržati je teško je samo po sebi, a činjenica da ste žena u muškom svijetu nimalo ne olakšava vašu poziciju. Zato ne zaboravite – budite odlučne i sigurne u sebe. Kada znate – znate. Ne plašite se da preuzmete zasluge za svoje ideje, ali ni da tražite pomoć, uljudno i bez izvinjavanja. Vama su potrebni oni, ali ste i vi potrebne njima – uvijek to imajte na umu, baš kao i činjenicu da ne treba da se dopadnete nekome već da obavljate posao onako kako sigurno umijete – najbolje moguće.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije