Praktična LolaŽivot

Kako da za malo novca njeguješ kožu zauvijek?

Suva, ispucala koža, naročito na šakama i pregibima, crvenilo i iritacije, sve to govori da je došlo do neke neravnoteže u vašem tijelu. Ove promjene mogu biti samo privremene, izazvane trenutnim stresom ili posljedica kratkotrajne alergije, a mogu biti i…

Maja Mihajlović

Suva, ispucala koža, naročito na šakama i pregibima, crvenilo i iritacije, sve to govori da je došlo do neke neravnoteže u vašem tijelu. Ove promjene mogu biti samo privremene, izazvane trenutnim stresom ili posljedica kratkotrajne alergije, a mogu biti i alarm da se nešto dešava sa vašim organizmom pa ukoliko traju duže vremena svakako biste trebale da posjetite ljekara. Dok čekate da odete na pregled, evo nekoliko prijedloga koji bi mogli smiriti oštećenu kožu i učiniti da se osjećate bolje. A ukoliko vidite da prijaju vašem tijelu, možete nastaviti da koristite ove stvarčice i nakon stručnih konsultacija, jer Eucerin i Avene kozmetika, koja je na mjestu broj jedan naših dermatoliga, ne mora da bude na mjestu broj jedan za vaš organizam, kao ni za vaše prihode.

Donosimo vam ideje za ono što bi moglo da ide na kožu spolja i za ono što će koži pomoći iznutra.

Spolja

Nevenova mast

marigold-555811_960_720

Nevenova mast je mnogo bolji izbor od teških glicerinskih krema ili krema na bazi aklohola i za razliku od većine proizvoda za njegu ruku, sigurno neće peći ili dodatno iritirati već oštećenu kožu. Tanak sloj je dovoljan da smiri bolna mjesta do narednog pranja ruku ili kupanja. Kutija može trajati i mjesec dana, a košta izmešu tri i četiri KM, zavisno od proizvođača. Ipak, izbjegavajte da nanosite mast na lice koje je osetljivo, da ne bi došlo do pojave akni i osipa.

Maslinovo ulje

olive-trees-1126320_960_720

Poslije tuširanja umjesto mlijekom za tijelo ili skupim preparatima za hidrataciju, kožu probajte osvježiti maslinovim uljem. Za razliku od nevenove masti, njega možete nanijeti i na suvo, zategnuto lice bez veće bojazni od neželjene reakcije. Najveći, a možda i jedini, rizik nanošenja ulja su masne fleke na odjeći, kojih će biti mnogo, ako ne sačakate da koža upije i poslednju kap. Mi obožavamo maslinovo ulje.

Vosak, ulje i med

honey-1006972_960_720

Ovo je veoma jednostavna i jeftina domaća varijanta kreme za ruke. Potrebno je da otopite malo voska, umješate po kašiku ulja i meda i to je sve. Slično nevenovoj masti, dovoljna je mala količina za dugo vrijeme i koža je zaštićena od spoljnih uticaja. Nekada čak ni poslije pranja ruku nećete imati osjećaj zatezanja ili peckanja, obećavamo.

Iznutra

Aronija

aronia-993241_960_720

Iako nije baš jeftina, ukoliko imate priliku, isprobajte. Sok od aronije smiruje i daje dodatnu energiju. Ova danas jako popularna biljka se prerađuje i koristi na razne načine, a kada je o soku riječ, najbolje je da kupujete čisti, nerazblaženi ili da uzmete kombinaciju aronije i matične mliječi, koja je dosta blaža i lakša za želudac, a može se kupiti za tri KM po ampuli. Taman da isprobate i vidite da li osjećate razliku.

Ulje noćurka

primrose-603478_960_720

Kapsule koje u sebi sadrže čisto ulje noćurka su jedan od dobrih načina da dobijete dodatnu energiju i nahranite svoj organizam. Ulje noćurka ima jedinstvene linolenske kiseline koje su jako efikasne u borbi sa alergijama i stresom. Potrebno je piti dvije kapsule dnevno, a pakovanje od osamdeset komada košta dvaseset i pet KM. Za puni efekat potrebno ih je uzimati oko tri mjeseca, što znači pedeset KM za cijelu terapiju.

Vitamini

health-621354_960_720

Vitamini i minerali igraju veoma važnu ulogu u našem tijelu i nevjerovatno je koliko traga može da ostavi njihov nedostatak. Zapravo, on vrlo lako može biti jedan od uzroka lošeg kvaliteta kože i zato ne bi bilo loše uraditi malo ispitivanje. Pored prisustva u krvi, koje se provjerava u poliklinici, vrlo je važna koncentracija minerala i vitamina u koži. Kako stvari stoje s tim, možete provjeriti u nekoj od gradskih apoteka i u skladu sa rezultatima, konsultovati se sa farmaceutima o najboljoj vitaminskoj kombinaciji.

Stres i iritacije

girl-206144_960_720

Na listi poznatih uzroka i glavnih pojačivača iritacija je stres. Nekada djeluje nevjerovatno koliko samo nerviranje i uzbuđenje utiču na nas i remete kako psihičku, tako i fizičku ravnotežu. Zato probajte da se opustite i pobrinete o sebi i svojoj koži uživajući. Prijedlog za to je da poslije kupanja uvedete svoj oily hour – uljani sat: odaberite peškir koji ne žalite, cijelo tijelo namažite maslinovim uljem (ili možda uljem kokosa ili sjemenki grožđa) sjedite i uživajte uz muziku i mirisne štapiće i probajte da zaboravite na svijet oko sebe…bar dok vam koža ne upije ulje.

Zahvalite nam poslije.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije