PorodicaPraktična Lola

30 stvari koje sam naučila u 9 mjeseci trudnoće

1. Divno je biti žena, jer tvoje tijelo može biti kuća čitavom jednom novom životu. 2. Djecu moraš praviti s nekim ko te baš baš baš baš baš voli, jer koliko si luda mimo trudnoće, toliko ćeš luđa biti u…

Brankica Raković

1. Divno je biti žena, jer tvoje tijelo može biti kuća čitavom jednom novom životu.

2. Djecu moraš praviti s nekim ko te baš baš baš baš baš voli, jer koliko si luda mimo trudnoće, toliko ćeš luđa biti u trudnoći.

3. Suze su okej.

4. Malo se sreća može porediti sa srećom pomjeranja života u tebi.

5. U redu je da najviše voliš sebe, i drugi to rade.

prijateljice

6. Najbolje prijateljice prije trudnoće ne moraju biti najbolje i u trudnoći. A druge najbolje drugarice možda postanu još bolje od najboljih.

7. Ljubav prema sopstvenom tijelu prolazi kroz najveća iskušenja u trudnoći. Ako to preživite i nastavite da se volite, voljećete se zauvijek.

8. Svi misle da sve znaju o svemu, čak i kad nisu prošli kroz to, a krhko je znanje, a preglasno neznanje.

9. Pande su skroz lijepe životinje, posebno kad ih prepoznate u svom odrazu u ogledalu ?

10. Okružite se ljudima koji vas vole toliko, da te ljubavi ima za dvoje, jer sad više niste sami.

panda

11. Potpuno je u redu da trudnoću koristite kao izgovor za baš sve. Moja omiljena rečenica uz šteneći pogled: “Ali nas je dvoje.”

12. Zdravlje je najvažnije. Mentalno i fizičko. A onda ljubav. A onda tople noge.

13. Možeš sve što ti tvoje tijelo kaže da možeš. A toliko toga možeš da ni svjesna nisi.

14. Ne moraš ništa. Sad stvarno ne moraš ništa. I nemoj slučajno da radiš nešto što moraš. To ne važi za sok od cvekle. Njega moraš da piješ.

15. Važno je da ti toalet bude blizu, da u frižideru imaš mnogo hrane, ali bez mnogo kalorija, i da imaš grudi na koje možeš da legneš i znaš da si kod kuće.

trudnica1

16. Ne, ti ne jedeš za dvoje, nisi slon.

17. Ljudi su bahati i bezobrazni i nikog nije briga što si ti trudna, pa ne očekuj da ti neko stane na pješačkom, pusti preko reda, ili nedajbože ne zakači na trotoaru

18. Smij se. Smij se toliko da doktor ni ultrazvuk ne može uraditi, jer se slika pomjera, toliko da ti se učini da se ti već 30 nedjelja smiješ, i uvijek se smij iz dna stomaka, ona će to osjetiti.

19. Pričanje s bebom kad ste same u stanu ili kad je tata tu je obavezna stvar. Već mi je sad jasno da će biti neka šmizla, jer se folira da se stidi pa kad kažem nekom: Vidi kako se pomjera, ona se smiri.

20. Ukoliko ste odrastali bez (jednog) roditelja, pripremite se na raščišćavanje svih strahova i mnogo suza. Ali obećavam, poslije bude bolje.

ruke

21. Kao što svi volimo najmekšu ćebad, onu koju bismo oblačili na posao koliko su nježna, tako je važno da u okruženju imate samo takve ljude, one koji prijaju na prvi susret. I jeste, moguće je.

22. Ne, ti nisi dosadna trudnica koja je prestala da izlazi i pije. Ti si buduća majka koja već sada ima odgovornost prema novom životu. A ostatak tvog života će ti donijeti još izlazaka i alkohola. Ne brini. (ako budeš željela)

23. Na treba ti, sunčice, niko kome ne trebaš ti. Razgovaraj s ljudima koji znaju da razgovaraju, a to znači: Čujemo se međusobno i razmjenjujemo mišljenja na sve teme. (Naravno, bićeš ponekad naporna, ali svi mi to budemo.)

24. Nikad ti neće biti smiješne fore “Sad svi znamo šta si radila.” “Debela.” i sl., ali navikni se, lakše ćeš preživjeti.

25. Spremi punu vreću riječi “izvini” i stvarno nek ti bude žao kad se izvinjavaš, ne radi to radi reda. I okej je da okriviš hormone, ali samo nakon što se izviniš.

pregnant-babies

26. Ostani na poslu koliko god ti misliš da treba i koliko god tvoje tijelo dozvoljava. Ali što budeš trudnija, manje koristi stolicu, više noge, prilezi ako imaš gdje, makar na 5 minuta. Ali radi. Sve dok možeš. I bebi će biti zabavnije.

27. Ulje je tvoj najbolji kozmetički preparat i drug i nikad ga dosta. Nikad.

28. Skroz si u pravu, ta reklama za pelene te proganja po Youtube-u, nisi ti to izmislila.

29. Sreća je lijepa kad se čeka, ali deveti mjesec izgleda kao da nikad neće doći

30. Ako neka trudnica čita mnogo , mnogo knjiga, ide u razne školice i posjećuje forume, to ne znači da je ona bolja trudnica od tebe. Ti samo imaš svoj tempo i više se oslanjaš na instinkte. Ne poredi se. Nijedna od nas ne nosi isto dijete. Srećom.

P.S.

Ovo sam naučila ja, što ne mora da znači da si i ti ili da ćeš i ti. “Nije u pravu” ovdje nema mjesta ?

Šta ste vi naučile?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije