Hrabra LolaLoliteti

Znate li čija trofejna vitrina broji 1.139 medalja?

Bilo je to 18. febraura 2002. godine. U Vijećnici Banskog dvora u Banjaluci sastali su se ljubitelji sporta, plivači… Da osnuju klub koji će u budućnosti nizati medalje, obarati rekorde i biti mjesto okupljanja mladih sportista. Sve je počelo idejom…

Žana Gauk

Bilo je to 18. febraura 2002. godine. U Vijećnici Banskog dvora u Banjaluci sastali su se ljubitelji sporta, plivači… Da osnuju klub koji će u budućnosti nizati medalje, obarati rekorde i biti mjesto okupljanja mladih sportista. Sve je počelo idejom Željka Panića, Banjalučanina, učesnika Olimpijskih igara u Sidneju 2000. i Atini 2004. godine.

Svi uspjesi i svi stilovi okupiše se pod jednim imenom – Olymp. Vrlo jednostavno – zbog Željkovog učešća na OI, ali i planine bogova. Olimpa!

Kroz klub su, uz ovog vrsnog plivača, prošli i Milan Glamočić, učesnik evropskih i svjetskih prvenstava, rekorder BiH u prsnoj tehnici; Srđan Jolić, višestruki rekorder BiH u delfin i leđnoj tehnici; Ivana Ninković, koja je ujedno i najuspješnija plivačica u BiH jer je uspjela da se plasira u poufinale Evropskog prvenstva i to dva puta, što u BiH još nikome nije pošlo za rukom. Ivana je takođe bila učesnica i na OI u Londonu 2012. godine, a na Mediteranskim igrama u Mersinu 2013. godine bronza joj je izmakla za jednu stotinku. Osim nje tu su i Nikola Bjelajac, višestruki juniorski rekorder, i Adi Mešetović, plivač koji se uspio plasirati u finale Svjetskog kupa u Charthresu 2016. godine, rekorder BiH u apsolutnoj kategoriji, i Emir Muratović, apsolutni rekorder BiH u kraul tehnici. Od njega Olymp ove godine i najviše očekuje.

„Imamo još mnogo sjajnih plivača koji su se izdvojili, ali još uvijek su mladi i vrijeme je pred njima“, ističe Željko.

I ekipni uspjesi zaslužuju posebnu pažnju, jer Olympovi plivači sa gotovo svih takmičenja dolaze okićeni medaljama. Još 2005. godine postali su prvaci na ljetnom prvenstvu BiH u apsolutnoj kategoriji. Samo prošle godine oborili su 35 rekorda BiH. U njihovim trofejnim vitrinama je 1.139 medalja, postali su i prvaci Republike Srpske u svim kategorijama, kada su u pitanju uzrasti plivača.

„Moramo praviti novu vitrinu jer nemamo više mjesta za nove pehare (smijeh)“, kaže Željko.

Olymp danas broji između 250 i 300 članova.

I ekipni uspjesi zaslužuju posebnu pažnju, jer Olympovi plivači sa gotovo svih takmičenja dolaze okićeni medaljama. Još 2005. godine postali su prvaci na ljetnom prvenstvu BiH u apsolutnoj kategoriji. Samo prošle godine oborili su 35 rekorda BiH. U njihovim trofejnim vitrinama je 1.139 medalja, postali su i prvaci Republike Srpske u svim kategorijama, kada su u pitanju uzrasti plivača.

„Obično se zimi smanji taj broj. I, naravno, u klubu rade sve uzrasne kategorije, počevši od plivačke škole do seniora takmičara. Imamo i grupu korektivnog plivanja gdje obično dolaze djeca sa standardnim deformitetima po preporukama ljekara“, napominje i dodaje da klub nudi odlične uslove na Gradskom olimpijskom bazenu u Banjaluci.

I nije to sve. Najbolji plivači koji ostvare određen broj bodova besplatno odlaze na takmičenja, oslobođeni su članarine, dobijaju klupsku opremu, a omladinci i seniori mjesečnu stipendiju.

Među plivačkim imenima zaduženim za razvoj mladih talenata su Siniša Vulić, Predrag Savić, Milana Ranitović i Bojan Petrović, zaduženi za sportsku školu, predtakmičarsku i takmičarsku  kategoriju vode Nemanja Tešanović i Aleksandar Drndarević, a za korektivno plivanje zadužena je Anja Knežević. Glavni trener za takmičare pionire, kadete i omladince je Mladen Čeko, dok je glavni trener za starije Miodrag Čeko. Željko Panić je trener Ivane Ninković, koja je već dvije godine na studijima u USA. To mu je i dobrodošlo, jer je nedavno posao otac pa slobodne dane koristi za uživanje sa sinom.

Najbolji plivači koji ostvare određen broj bodova besplatno odlaze na takmičenja, oslobođeni su članarine, dobijaju klupsku opremu, a omladinci i seniori mjesečnu stipendiju.

Svaka priča o uspjehu ima i onaj dio koji nije baš sjajan. Olympu bi, na putu do vrha, bilo mnogo lakše kada bi bilo više sponzora. Onda bi treneri mogli da se ostvaruju na većim takmičenjima, ali i da odlaze na neophodne visinske pripreme.

A ova godina rezervisana je za proslavu jubileja. Olymp je pregazio prvih 15 godina postojanja, a prije deset godina organizovao je prvi Međunarodnog plivački miting “Banja Luka Open”, koji svake godine okuplja veliki broj vrhunskih takmičara iz čitavog svijeta.

Svaka priča o uspjehu ima i onaj dio koji nije baš sjajan. Olympu bi, na putu do vrha, bilo mnogo lakše kada bi bilo više sponzora.

„Zanimljiv podatak je da je 32 učesnika na posljednjim Olimpijskim igrama u Riju učestvovalo na našem mitingu. Promoteri mitinga su bili Milorad Čavić, Nađa Higl, Čaba Silađi i drugi poznati plivači Srbije, Slovenije, Hrvatske, ali i BiH – naša Ivana Ninković. Već smo imali internu proslavu gdje smo rođendan proslavili sa našim članovima i prijateljima, ali pravu proslavu zakazujemo za 27. maj, u vrijeme ’Banja Luka Opena’“, napominje Željko.

A ova godina rezervisana je za proslavu jubileja. Olymp je pregazio prvih 15 godina postojanja, a prije deset godina organizovao je prvi Međunarodnog plivački miting “Banja Luka Open”.

Misija ovog kluba se nastavlja. Plivači žele da kvalitet ovog sporta podignu na mnogo više nivoe, ali i da omasove svoje treninge. Upis novih članova traje tokom cijele godine, a svi koji uživaju u vodi mogu da im se pridruže.

Jer, važno je biti dio zdravog i uspješnog tima!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije