MjestaRadoznala Lola

Najljepša biblioteka na svijetu nalazi se u našem komšiluku

Najljepša biblioteka na svijetu smještena je u Pragu i nosi naziv Clementinum.  Jedan od kulturnih centara kome se dive širom svijeta, sagrađen je oko 880. godine u glavnom gradu Češke Republike. S obzirom na to da je ovaj grad dom jednog…

Lola Magazin

Najljepša biblioteka na svijetu smještena je u Pragu i nosi naziv Clementinum. 

Jedan od kulturnih centara kome se dive širom svijeta, sagrađen je oko 880. godine u glavnom gradu Češke Republike. S obzirom na to da je ovaj grad dom jednog od najstarijih univerziteta u Centralnoj Evropi, ne treba da nas čudi podatak da je u njemu smješteno mnogo starih biblioteka.

Najljepša od njih je Clementinum, istorijski kompleks u kome je nekada bio smješten manastir jezuita. Vremenom je manastir pretvoren u univerzitet, te se proširio na prostor od dva hektara. Iako i danas u njemu možete pronaći prelijepe primjerke barokne arhitekture, u sklopu njega zastupljeni su različiti građevinski stilovi, koji su dodavani tokom svakog renoviranja.

Kompleksom su upravljali jezuiti sve do 1773. godine, a nakon njihovog odlaska među ove zidine smještena je i metereološka stanica, odmah pored vjerskih objekata, apoteke, odaja za spavanje i naravno biblioteke. Zanimljivo je da se metereološka stanica koristi i danas.

Prema zvaničnim podacima, biblioteka je otvorena 1722. godine, a njen sadržaj datira još iz vremena jezuita. Trenutno se na njenim policama nalazi više od 20.000 knjiga, od čega najviše njih pripada stranoj teološkoj literaturi. Pojedini primjerci poslati su kompaniji Google i uskoro bi se trebali pojaviti na Google Books.

Enterijer biblioteke pripada baroknom stilu, a predivne freske na plafonu naslikao je Jan Hiebl, te prikazao različite motive jezuitskih svetaca, donatora univerziteta, kao i samog obrazovanja. Kompletan enterijer nije diran sve od 18. vijeka, a sama biblioteka pored knjiga posjeduje i bogatu kolekciju astronomskih satova i globusa.

Austrijska carica Marija Terezija je 1777. godine naredila da se univerzitet i biblioteka otvore za javnost, da bi ona 1990. godine bila proglašena nacionalnom bibliotekom. Danas je ona potpuno funkcionalna i čak se razmatra o njenom proširenju.

Thevintagenews.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije