LjudiMjestanajnovijePojavePraktična LolaRadoznala Lola

Šta da očekujete od studentskog života u Beogradu

Upis na fakultet predstavlja neku vrstu prekretnice u životu mladog čoveka, a to obično podrazumeva da morate izaći iz svoje zone komfora i uskočiti u novu sredinu i jedno veliko novo iskustvo. 

Piše: Velibor Živkov Redakcija

Sa jedne strane polazak na fakultet sa sobom nosi dosta pitanja poput, kako uspeti na fakultetu, kako se snaći u novoj sredini i kako se brinuti o nekim egzistencijalnim stvarima. Sa druge strane samostalan studentski život u glavnom gradu ume da bude veoma skup, pogotovo za studente koji se ne finansiraju iz budžeta države.

Život u studentskom domu

Najveću dilemu studentima koji dolaze iz unutrašnjosti u Beograd predstavlja smeštaj – da li odabrati studentski dom ili privatni stan. Kao novi student nije tako lako dobiti sobu u domu, ali se dosta njih ipak odlučuje na ovaj korak.

Sobu u studentskom domu obično delite sa jednim ili dva cimera, koji često i neće biti po vašoj meri, ali su troškovi mesečnog zakupa dosta povoljni, pa je ovo zato uvek primarni izbor, pre svega roditelja.

U okviru Studentskog centra Beograd postoji ukupno 14 studentskih domova i oni imaju nešto više od 9500 budžetskih mesta. Svaki od ovih objekata po nečemu je poseban i kroz  njih naučiš da funkcionišeš sa raznim ljudima u različitim situacijama.

Za brucoše su otvorena vrata studentskih domova „Karaburma“, „Rifat Burdžević“, Studentskog grada, među studentima popularan i kao „Studenjak“, ali i brojnih drugih.

Život jednog studenta u privatnom smeštaju

Tu je i opcija privatnog smeštaja, koja može biti znatno skuplja. U zavisnosti od lokacije na kojoj se iznajmljuje stan, kao i kvadrature, zavisi i kolika će biti cena stanarine. S obzirom da je većina fakulteta smeštena u samom centru grada, većina studenata se opredeljuje za stanove koji su tu, „u krugu dvojke“.

U užem centru grada cena jednosobnog stana, iznosi u proseku 300 evra (uglavnom i više), dok se u ostalim delovima ovakav vid prostora može pronaći i po cenama od 150 do 250 evra. Poslednje dve-tri godine cene izdavanja stanova na primer u Novom Sadu dosta su skočile u odnosu na cene u Beogradu, tako da kada je u pitanju izdavanje stanova Beograd predstavlja čak povoljniju opciju.

Troškovi jednog studenta u Beogradu

U zavisnosti od toga koliko je budući student bio uspešan pri polaganju prijemnog ispita za fakultet, budiči troškovi biće manji ili veći. U idealnom slučaju, ako je sve prošlo najbolje moguće, student će se školovati o trošku države.

To znatno smanjuje troškove studentskog života, jer školarina predstavlja jednu od najvećih stavki na ovom spisku. Međutim, nisu svi te sreće jer besplatna školarina nije omogućena svim studentima.

Trškovi skolarine na beogradskim fakultetima mogu se kretati od oko 50.000 dinara pa sve do 240.000, naravno u zavisnosti od toga koji fakultet odaberete.

Neki studenti se pak odlučuju za studiranje na privatnim fakultetima, a u poslednjim par godina  taj broj se konstatno povećava i tada su troškovi znatno veći, ali uključuju i neke dodatne olakšice.

Udžbenici i knjige

Zavisno od fakulteta, dosta novca može otići na knjige koje su studentima potrebne na početku godine. Ovo je neophodan trošak koji imaju i studenti koji se finansiraju iz državnog budžeta, a cena jedne knjige varira od 800, pa do preko 1.000 dinara.

Jedna od opcija je da se knjige pozajme iz biblioteke, ili da se učenje prebaci na jednu od fakultetskih ili gradskih biblioteka. Na primer, godišnja članarina u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković” u Beogradu iznosi 1.500 dinara

Studentski popusti i povlastice

Kada se sračunaju svi troškovi studentski život u Beogradu jeste skup, ali se uz određene popuste i povlastice koje studenti mogu da iskoriste ipak čini dostupnim.  Tu spadaju oni poput raznih popusta za studente u bibliotekama, jeftiniji gradski prevoz za studente, ili određene povlastice za lekarske preglede studenata.

Studentske žurke

Svakako svi znamo da studentski život ne znači samo učenje i velike obaveze, već i period zanimljivih i zabavnih žurki i dobrog provoda. Mnogobrojne brucošijade, žurke u studentskim domovima ili pak žurke fakulteta, dešavanja su koja se pamte za ceo život i dobar način opuštanja nakon napornog ispitnog roka. Ali tu su i mnogobrojni klubovi koje Beograd ima u ponudi.

Studentske prakse i volontiranje

Praksa je bitna gotovo isto koliko i fakultet, ona može biti presudna kasnije prilikom dobijanja posla, a Beograd kao glavni rad nudi mnoštvo opcija i mesta za tako nešto. Uz rad dobijaš opširniju sliku zanimanja kojim želiš da se baviš u budućnosti.

Studentski život u Beogradu jeste skupa stavka i nimalo laka, ali takođe je jedan od najlepših perioda u životu koji se na kraju sigurno isplati. Bolje obrazovanje će vam doneti šanse za bolje plaćeni posao u budućnosti, tako da je sada vreme za malo žrtvovanja, rada i truda za najbolje rezultate.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije