Hrabra LolaNaslovna vijest

Šta uradi rak ženi u tebi?

Šta uradi rak ženi u tebi?

Piše: Brankica Raković

Foto: Billion Photos / Shutterstock.com

Kakav je osjećaj kad znaš da šeta po tebi, da svakog trenutka može da eksplodira, da ti uzima jajne ćelije, možda mu se i tvoja sisa dopadne pa i nju gricne?
Kakav je osjećaj kad ti uzme libido, oduzme menstruaciju, promijeni kožu, promijeni hod, promijeni mozak?

Ja znam. Moj se sakrio ispod ključne kosti, preskočio pluća, jer mora da nisam ni disala pa je mislio da tu ni nema šta da gricne, pa je skočio na slezenu i krenuo prema želudcu kad sam ga otkrila, pronašla, kad smo se upoznali. Moj Hičkok i ja.

Šta mi je uradio kao ženi?

Promijenio me potpuno.

Nakon skoro 30 hemoterapija, uzeo mi je menstruaciju. Jedan dio mene se raduje, jer kome još treba ta svakomjesečna muka, a drugi dio mene zna da je lijepo imati sve što bi trebalo da imaš.

Uzeo mi je vjerovatno i mogućnost da opet budem majka. Već jednom jesam i ne postoji ljepši osjećaj od toga. Moja L. svakako vrijedi za troje. Ali strašno je znati da nešto ne možete. Da je vaše tijelo nečega lišeno. Nisam sad sigurna da li mi je to uzela bolest, ili neznanje. Ali okrivićemo rak. Zato vas samo molim da prije nego vam uključe terapije, pitajte ih da li bi trebalo da zamrznete jajne ćelije. Oni vas teško da će pitati.

Uzeo mi je libido. Postoji u meni neki neobjašnjivi strah. Postoji u meni nešto što se lomi i krši i što bi seks mogao dodatno da uruši. Kao da je moja unutrašnjost od nekog prelomljivog stakla i ono što je nekad bilo najveće zadovoljstvo sad bi moglo biti kompletno rušenje.

Meni kao ženi ta bitanga oduzela je kosu, trepavice, obrve, sve dlake poželjne i nepoželjne. U vašim glavama se javlja ona stara, narodna, izlizana “Narašće”, da, naraslo je, ali to saznanje kako smo napravljeni od nečeg tako potrošnog malo teže prolazi.

Jednom sam pomjerila ovo fotkanje, jer sam imala temperaturu.Drugi put sam došla mrtva umorna, ali spremna da stanem…

Gepostet von Brankica Raković am Montag, 18. März 2019

 

I znate šta je još uradio? Bolje rečeno, pokušao da uradi.

Pokušao je da ja postanem on. Jako je želio da ja više ne budem ja, već ona koja je bolesna.
Ona koja je ćelava. Ona koja propada. Ona koju je ručkao. Ona koja se ne šminka. Ona koja je blijeda.

Žao mi je, ne može. Ne dam.
Vratiću sebi i menstruaciju, osnažiću libido, nosiću svoju glavu kojoj nije ni prišao ponosno kao da sam umjesto raka imala gripu.

Jer samo žena to i može.
Da od oduzetog napravi nadograđeno.
Da u rupu zasadi novu sebe.
Da pristane da uz njeno ime stoji rak samo ako je u pitanju horoskop.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije