Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

Marina Radoš: Pričajmo o Majkama, baš zato što nije Majčin dan nego ispitni rok

Baš zato što nije Majčin dan i što nije prigoda.

Jučer sam putovala iz Zagreba u Split, i do mene je sjela predstavnica skupine Majki, skupine najveličanstvenijih bića na svijetu.

Marina Radoš

Kći joj studira težak fakultet, pa je u Zagrebu provela nekoliko dana da joj pomogne.

Skuhala joj je, kaže, dovoljno obroka do kraja ispitnih rokova i stavila ih u zamrzivač. Podijelila je, kaže, obroke u male plastične kutije dovoljne za jedan obrok, da se ne muči. Njezino je samo da skuha prilog.

„Može ona ići u menzu, ali tako će izgubiti dva sata dok ode i vrati se s ručka“, kaže predstavnica skupine najveličanstvenijih bića na planetu.

Odavno živi za svoje dijete. Podsjetila me na moju majku. Moju majku koja me nerijetko znala iznervirati svojom pretjeranom brigom za mene.

Ipak, na vrijeme sam, nekako kontam, počela cijeniti svoju živu mamu. I u tome bila bezobrazna. Moja mama je krojačica i od kad znam za sebe znala je sašiti, suziti, skratiti i prepraviti svaki komad odjeće onako kako sam ja to zamislila.

Foto: unsplash

Sjećam se prvog udarca stvarnosti, koji je sasvim banalan i beznačajan. Živjela sam daleko od svoje mame i trebalo mi je skratiti haljinu. Prvi put u životu sam otišla u krojački salon. Donijela sam haljinu krojačici i potanko joj počela objašnjavati kako se treba haljina odrezati.

Vjerojatno uvrijedila ženu nesvjesna da je krojačica možda i bolja od moje majke. Znam da će mi, kad moja mama ode, najteže pasti prvi odlazak u krojački salon. Baš zato jer je sve što dolazi od Majke toliko često i obično da ne primijetiš koliki si sretnik i uzimaš to zdravo za gotovo.

Majka koju sam jučer upoznala nigdje nije objavila da je s kćeri u Zagrebu. Nisu se čekinale u nekom trgovačkom centru, majka se nije fotkala s njom u njezinoj kuhinji da bi pokazala svima koliko je brižna.

Nigdje nije bilo slike na kojoj će Majka dobiti kompliment kako izgleda kao sestra svojoj kćeri. Bio je to samo jedan vikend u kojemu je to veličanstveno biće nerviralo svoju 20-godišnju kćer pretjeranom brigom. Samo jedan vikend u kojemu su neke druge majke izgledale bolje na špicama i rivama.

Vikend u kojima su majke provodile vrijeme u mama grupama rugajući se mladim mamama zbog svega onog što one ne znaju napraviti i nemaju koga pitati.

Zato je baš glupo o Majkama pričati na Majčin dan. Majčini dani su ispitni rokovi. Majčini dani su dani u mjesecu kad ti nestane para pa ti ona ulijeće kao Superman. Majčini dani su oni kad svi prijatelji odu.

Majčini dani su razgovori za posao i otkazni rokovi. Majčini dani su oni dani kad si  i ti majka koja treba svoju majku. Nečija supruga koja treba svoju majku. Direktorica firme ili predsjednica države.

Bože, koliko tih Majčinih dana kroz godinu ima, a da ih mi nikada nismo čestitali i uopće primijetili?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije