Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaPraktična LolaŽivot

Nije mene mater rodila da provedem život zadržavajući muškarca!

Žene na Tvitteru danima raspravljaju kako zadržati muškarca. Srećom, ima dosta onih koji ih i sprdaju.

Marina Radoš

Možda i puno onih koji sebe prepoznaju u njima, pa im se zbog toga još više gade. Sve smo mi bar jesnom upale u zamku zablude da moraš biti sposobna zadržati i biti dovoljno dobra za nekog drugog.

  1. je stoljeće, sve smo samostalnije, bogatije i uspješnije, ali kao da smo programirane da imamo misiju zadržavati, zabavljati i mijenjati muškarce koje imamo ili mislimo da imamo.

Zamislite scenu u kojoj četiri muškarca za kavom ili pivom čitaju poruke od cura i tumače što je pjesnikinja htjela  reći.

  • Ostavila mi je seen. Što mislite, je li me kulira ili ima drugog, kaže jedan od njih.
  • Brate, ajde da napravimo mi lažni profil pa da pogledamo tu i tamo storije da vidimo gdje je i s kim
  • Odlična ideja, dodaje treći, a četvrti se već napio jer je mjesecima u vezi s emotivno nedostupnom ženom koja se ne želi useliti u zajednički stan. On odavno želi djecu, a ona ipak više voli kafanu i samoću.

Nije se desilo, jebote. Nije se desilo.

Foto: Unsplash

Ženski časopisi odavno su puni savjeta o tome kako zavesti, osvojiti i zadržati muškarca. Što muškarci vole na ženi? Kakva će ih odjeća odbiti, a kakva privući? Kako izluditi muškarca u krevetu? Što mu kuhati? Kako mu pušiti? Kako diskretno natjerati muškarca da te zaprosi? Kako održati brak?

Zamislite samo smijuriju da neki od ovakvih tekstova izađu u nekom muškom časopisu, pored priloga o motorima ili jedrilicama?

Nije se desilo. Jebote, nije se desilo.

Je li tebe mater rodila da posvetiš svoj život misiji zadržavanja muškarca? Jesi li ti prava žena samo ako ti je nekom magičnom formulom ili vojnom strategijom uspjelo da te tvoj muškarac ne prevari s nekom mladom sisatom plavušom? Zašto prihvaćamo takav poredak i zašto nas pametne i glupe žene ne uče da muškarac treba zadržati nas, a ne mi njega?

Foto: Unsplash

Je li tebe mater rodila da život provedeš u strahu da nisi napravila dovoljno da bi muškarac ostao?

Je li tebe mater rodila da slažeš vojne strategije, matematičke formule i vradžbine da bi zadržala bilo koga u bilo kakvom odnosu?

Nije.

Jedini muškarac vrijedan truda, kuhanja, mirisanja, pušenja i strategija je onaj koji silno želi zadržati tebe.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije