KarijeranajnovijePraktična LolaPreduzetništvoŽivot

U Srbiji stan zaradiš za 13 godina, a u Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH?

Prema Kvartalnom monitoru ekonomskih trendova, prosečne cene stanova u Srbiji značajno su porasle u poslednjih godinu dana, a suštinski problem za građane nije nivo cena niti stopa rasta, već nemogućnost građana da priušte kupovinu stambenog prostora, jer su zarade u odnosu na cene stanova na veoma niskom nivou.

Prenosimo: Redakcija

Nova.rs

Prema istraživanju broj godina potrebnih da se kupi stan od 60 m2 po prosečnoj ceni za nivo Srbije, trošenjem celokupnog iznosa prosečne plate u Srbiji, iznosi 13,3 godina, što je za 33 odsto više od prosečnog broja godina potrebnih u zemljama regiona. Broj godina u BiH je 9, Hrvatskoj je 9,5, Severnoj Makedoniji 9,9, Crnoj Gori 11.

Inače, kako su ekonomisti najavili za Nova.rs, rekordna inflacija koja će biti aktuelna u Srbiji u 2022. godini prekinuće „medeni mesec“ koji već nekoliko godina traje između stambenih kredita i građana naše zemlje: očekuje se povećanje EURIBOR-a, i glavobolje i za one koji traže novi kredit i za one sa varijabilnom kamatom na starom.

Aleksandar Radivojević, istraživač Fondacije za razvoj ekonomske nauke Ekonomskog fakulteta u Beogradu, očekuje da dođe do zaoštravanja monetarne politike kako bi se obuzdale visoke stope inflacije. To će dovesti do rasta kamatnih stopa, ali i do lošijih uslova za stambene kredite.

Radivojević ističe za “Novu” da su se sve centralne banke kao odgovor na “korona krizu” odlučile za monetarnu ekspanziju – povećanje količine novca u opticaju kako bi ubrzali privredni rast, a jedan od načina na koji centralne banke povećavaju količinu novca jeste smanjivanje referentne kamatne stope, što utiče i na pad kamatnih stopa kod komercijalnih banaka.

Naš sagovornik dodaje da se u 2022. očekuje završetak monetarne ekspanzije kako bi se zaustavio ekstreman rast cena, a centralne banke reagovaće povećanjem kamatnih stopa, što će, uticati na rast kamatnih stopa komercijalnih banaka.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije