Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

I muževi pate od depresije

Moj muž je bio svjedok moje depresije.

Njegova besprijekorna briga je uvijek znala da li mi treba maženje pod ćebetom, ili trčanje, ili da samo gledamo zajedno serije ili slušamo inspirativni podkast.

Prevela: Anja Delić Redakcija

herviewfromhome.com

On zna čim me pogleda kada dođe sa posla da li treba da ode po hranu za večeru jer ja nisam mogla da skupim snagu da je napravim.

Oslanjala sam se na njegovu snagu tokom ovog vremena.

Ali sada ga gledam kako nestaje. Srećom, ja se ovaj put osjećam emocionalno snažnom. Stoga sam zahvalna što sam dovoljno jaka da sada budem njegova podrška. Samo što ga nikada nisam vidjela u ovom svjetlu, pogled mi je nepoznat, i osjećam se pomalo nespremnom.

Depresija izgleda drugačije kod različitih ljudi. Na meni izgleda kao široka haljina, ružno, ali može proći. Na njemu izgleda kao kostim za Noć vještica, neodgovarajuć, svrbi i neočekivan za sve.

Zato sam počela da se pitam da li depresija kod muškaraca ima potpuno drugačiji zamah od depresije kod žena, kao što je slučaj kod nas dvoje.

Naučila sam dosta na ovom brzom i oštrom putovanju voljenja depresivnog muža, stoga navodim nekoliko stvari za koje smatram da najviše pogađaju muškarce tokom depresije.

Želja da sve popravi

Negdje usput sam naučila ovo o depresiji: ako posvetite ogromne količine energije da se izvučete iz depresije, najvjerovatnije ćete još više zaglaviti u emocionalnom živom pjesku. Značajno je stvoriti distancu između problema i riješavanja problema, jer ponekad se depresija hrani mentalnim pokušajima da se od nje pobjegne.

Moj muž, koji je čitav život bio na vozačevom sjedištu, je sada zbunjen što nema načina da pronađe izlaz iz ove situacije. On želi riješenje, sada i odmah. Njegovo zaprepaštenje zbog nemogućnosti da se izliječi se pretvara u beznađe, najboljeg druga depresije. Moj muž želi da se popravi, ali depresija ne reaguje na kutiju sa alatima.

Strahovi

Kada god se ne osjećamo najbolje, naši strahovi izlaze na vidjelo. Moj strah je da ću toliko poluditi da će neko doći i oduzeti mi djecu. Moj muž prehranjuje svoju porodicu, a njegov najveći strah je da će izgubiti svoju sposobnost da izdržava našu porodicu i da ćemo završiti na ulici, moleći za večeru.

Hipoteka, koju inače gleda kao benignu brojku, tada postaje čudovište. Svaki račun koji nam se nađe na putu se doživljava kao zatvorske rešetke. Njegova depresija podstiče njegovu najveću nesigurnost: da će nekako izgubiti sredstva za život, krov nad glavom i dostojanstvo čovjeka.

Ne želi da se otvori

Depresija nije tako česta kod muškaraca kao kod žena. Prema nekim podacima, 8.7% žena ima depresiju u poređenju sa 5.3% muškaraca. Nikada nećemo saznati koliko je ta razlika uslovljena činjenicom da se otvoreno pričanje o mentalnom zdravlju čini pretežno ženskim.

Sjećam se da sam tokom svog pada mogla imenovati četiri osobe od povjerenja, pored mog muža, koji su znali sve o mom stanju. Oni su mi bili spas, moji savjetnici, moji svjetionici dok sam se ja gubila u moru.

Naprotiv, mog muža je trebalo nagovoriti da kaže svom najboljem prijatelju. Srećom, taj prijatelj je bio jako podržavajuć, ali generalno, pitam se koliko svijet voli da njegovi mužjaci padaju. Takođe se pitam da li će se nastaviti otvarati ili će se u potpunosti zatvoriti; predviđam da će njegova muškost pobjeći od mamurluka ranjivosti. Još jedan razlog zašto moj muž pati.

Ne mogu da nosim njegov teret

Ja sam mama koja bude kući sa djecom, tako da kada moj brod počne da tone, postoje načini, osim emocionalne podrške, da moj muž pomogne; pomoć sa kućnim poslovima, služi kao glavni roditelj našoj djeci za to vrijeme.  Drugim riječima on prekriži stvari sa moje liste i stavlja ih na svoju, jer skoro svaki dio mog porodičnog doprinosa je djeljiv.

Kada je moj muž bolestan, mogu da mu pomognem oko preuzimanja njegovog djela domaćinstva i roditeljskih obaveza. Ali ono što želim, ali jednostavno ne mogu je da nosim bilo kakav dio njegovog profesionalnog opterećenja.

Ne mogu da vodim bilo koji od njegovih sastanaka umjesto njega, da napišem njegove prijedloge ili da se uklopim u njegove pozive za posao. Postoje određeni dijelovi njegovog porodičnog doprinosa koji se ne mogu dijeliti. Biti pod pritiskom dok patite od depresije je iscrpljujuće.

Depresija je užasna, bez obzira da li ste vi taj kojem treba pomoć ili onaj koji pomaže. Ako ste žena koja prolazi kroz depresiju svog muža, znajte da niste sami i da nije ni on.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije