najnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala Lola

Namirnice koje bi trebalo da izbegavate ako želite da podignete nivo energije

Da li osećate manjak energije, bezvoljnost, tromost?

Redakcija

wannabemagazine.com

Čini vam se da je kauč vaš jedini prijatelj i da nije moguće da ustanete sa njega, a čak i onda kada uspete – kondicija vas veoma brzo izneveri. Ako je odgovor da, imamo rešenje za vas.

Za početak, potrebno je da promenite ishranu i svoje navike kada su obroci u pitanju, a mi vam u nastavku teksta predstavljamo koje su to namirnice koje bi trebalo da izbegavate ako želite da povratite energiju. U pitanju mogu biti male promene, ali svaka od njih će doneti velike rezultate. Možete vi to, ipak je sezona praznika iza nas!

Alkoholna pića

Svi ponekad volimo da popijemo po čašu vina ili koktel, i ne želimo da vam kažemo da bi trebalo da se u potpunosti klonite alkohola. Ipak, ukoliko u navici imate češće konzumiranje većih količina alkohola, vreme je da ih malo smanjite. Alkohol umiruje vaš organizam i čini vas opuštenijim i pospanijim, ali isto tako – veća količina alkohola utiče na skraćivanje REM faze dubokog sna, koja je najznačajnija za odmor vašeg uma i tela.

Što manje REM sna imamo, to smo umorniji i anksiozniji, a samim tim nam kontinuirano manjka energije, svakim danom sve više. Dakle, par čaša vina petkom ili vikendom je sasvim okej, ali više i češće od toga izbegavajte.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели твое вдохновение 🍿 (@estbysol)

Crveno meso

Crveno meso u sebi sadrži amino kiselinu triptofan, od koje nastaju serotonin i melatonin, koji regulišu naš san. Ipak, naš organizam često ne može tako lako da svari crveno meso – te nas ostavlja u riziku od problema sa digestivnim traktom, riziku od upale i čini da se osećamo izuzetno izmoreno.

Ključ je u tome da pokušamo da kupujemo što kvalitetnije crveno meso i da ga konzumiramo uz hranu koja je puna vlaknima, salate ili povrće – kako bismo ga lakše svarili. Dakle. burgeri su sjajna poslastica, ali nažalost – ne treba ih konzumirati suviše često! Takođe, izbegavajte da ih jedete kasno, kada vaš organizam sam po sebi sporije vari konzumiranu hranu.

Prevelika količina kofeina

Kofein najčešće povezujemo sa dobitkom energije, ali evo kako on zapravo može učiniti da se osećate još umornije. Kofein funkcioniše tako što u našem organizmu blokira hormon adenozin, koji nas čini pospanim.

Zato, kada se efekti kofeina povuku, ostajemo sa visokim nivoom iznenadnog adenozina koji čini da se ponovo osećamo umorno. Takođe, kofein stimuliše lučenje kortizola, hormona koji izaziva stres – te samim tim uz veću količinu stresa, dolazi i veći i iscrpniji umor.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели FOOD MOOD (@foodmood_blog)

Hrana na koju ste intolerantni/blago alergični

Razume se, proizvode na koje ste ozbiljno alergični nećete konzumirati. Ali, određene namirnice u vašem organizmu mogu izazivati tek blage reakcije, tako da možda niste ni svesni svoje osetljivosti na njih, ili je pak zanemarujete. Kada našem organizmu određena hrana izaziva reakciju, on to nadoknađuje proizvodnjom histamina i kortizola – koji sprečavaju potencijalnu, neželjenu upalu.

Ovaj proces može dovesti do toga da osetite manjak koncentracije i umor, kao i simptom koji se naziva brain fog. Takozvana magla u mozgu ispoljava se time što određene stvari zaboravljate, niste fokusirani, misli vam često “pobegnu” i slično. Zato je najbolje da odete kod nutricioniste i proverite svoje osetljivosti i alergije na vreme, kako biste znali kako da najbolje pristupite svojoj ishrani.

Proizvodi od belog brašna, paste i hleb

Mogli ste pretpostaviti da će se ovi proizvodi naći na listi, i oni su, naravno, tu. Svako od nas uživa u pastama ili pak hrskavim brusketima premazanim belim lukom, ali moramo imati na umu da mnogi od ovih proizvoda, kada ih konzumirate, povećavaju količinu šećera u krvi.

U sebi sadrže refinisane ugljene hidrate i samim tim čine da se čak satima osećamo izmoreno.

Preuzeto sa: wannabemagazine.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije