MedicinanajnovijeNaslovna vijest

5 moćnih oružja u borbi protiv bolne menstruacije

Bolna menstruacija vrlo je česta pojava kod žena reproduktivne dobi.

Problemi nastaju kada ona postane izražena i toliko jaka da remeti uobičajene dnevne aktivnosti i obveze.

Redakcija

zadovoljna.dnevnik.hr

Savremena istraživanja pokazuju kako čak 50 do 90 posto žena reproduktivne dobi opisuju svoje menstruacije kao bolne, dok je kod adolescentica taj postotak još i veći.

O razmjerima ovog problema govori i činjenica da dismenoreja, odnosno bolna menstruacija, predstavlja najučestaliji razlog izostanka iz škole ili s radnog mjesta!

Iako se većina žena susrela s tim tegobama, tek mali dio njih zna koji su uzroci jakim bolovima u donjem dijelu trbuha za vrijeme menstruacije.

Uzroke bolne menstruacije objasnio nam je dr. med. Mislav Herman specijalist ginekologije i opstetricijeUzrok menstrualne boli leži u pretjeranoj produkciji hemijskih spojeva prostaglandina u sluznici maternice.

Prostaglandini uzrokuju kontrakcije mišića maternice, koji se pojavljuju s visokom frekvencijom i povišenim bazalnim tonusom, a rezultiraju visokim unutarmaterničnim pritiskom. Kada navedeni pritisak prevlada arterijski pritisak u krvnim sudovima maternice, dolazi do poremećaja cirkulacije i posljedičnog nakupljanja produkata anaerobnog metabolizma koji podražajem živčanih okončina izazivaju bol, odnosno kliničku sliku menstrualne boli te izazivaju mučninu, povraćanje i proljev…

Iako je urok bolne menstruacije uvijek isti, načini suzbijanja boli brojni su i različiti. Ovisno o nivou bola, vlastitim sklonostima i preferencijama, na raspolaganju je nekoliko vrlo moćnih oružja:

1. Toplina

Topli oblozi na mjestu boli ublažit će blagu bol i pomoći pri opuštanju mišića.

Foto: Getty Images

2. Prehrana

Posljednje dvije sedmice menstrualnog ciklusa nivo magnezija u tijelu  kod žena pada, što dovodi do nakupljanja vode, grčeva i glavobolje. Sedam dana prije očekivane menstruacije potrebno je pripremiti tijelo na ono što dolazi, stoga pripazite na prehranu i povećajte unos hrane koja je bogata magnezijumom, vitaminom D i kalcijem, koji će pomoći kod opuštanja mišića kada nastupe menstrualni bolovi.

3. Lijekovi

Kada bol postane neizdrživa, korištenje lijekova često je neizbježno. Važno je pritom znati koje lijekove koristiti.

Lijekove prve linije čine nesteroidni protuupalni antireumatici poput ibuprofena indometacina, diklofenak itd. Mehanizam djelovanja te grupe lijekova leži u uspješnom sprečavanju sinteze prostaglandina u sluznici maternice.

Terapija počinje na dan početka menstruacije i nastavlja sve do prestanka krvarenja, odnosno bolova. Kod izraženije kliničke slike početak terapije može se pomaknuti i na dan-dva prije očekivanog početka krvarenja. Dobro je imati na umu da lijekovi poput ibuprofena u granulama, koje se otapaju i vodi i konzumiraju kao napitak, djeluju brže.

4. Hormonski kontraceptivi

Drugu liniju liječenja čine peroralni hormonski kontraceptivi koji svojim učinkom na smanjenje debljine maternice i sprečavanje ovulacije ujedno i smanjuju produkciju prostaglandina u maternici. Zbog svoga kontraceptivnog učinka prvenstveno su namijenjeni ženama koje ne planiraju trudnoću. Kod izraženih kliničkih slika mogu se kombinovati s nesteroidnim protutupalnim antireumaticima.

Foto: Getty Images

5. Čokolada

Ova će se ”terapijska metoda” vjerojatno svidjeti najvećem broju žena. Osim što je jedna od najboljih ”hrana za utjehu”, čokolada sadrži magnezijum, koji ublažava grčeve, ali i podiže nivo energije. Osim toga, sadrži i “hormon sreće” endorfin, koji može poboljšati raspoloženje. Konačno, tamna čokolada bogata je antioksidansima koji imaju blagotvoran učinak na zdravlje.

Preuzeto sa: zadovoljna.dnevnik.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije