Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala LolaŽivot

3 životne lekcije koje bi svako trebao da nauči do četrdesete

Moje tridesete se približavaju kraju; sljedeće sedmice punim 40 godina.

Prevela: Anja Delić Redakcija

elephantjournal.com

Moje tridesete su obilježila čuda majčinstva i peripetije dugoročnog partnerstva. Gledala sam kako moja kćerka izrasta u šarmantno, pametno i tvrdoglavo dijete kakvo je danas. Kakva majka, kakav otac, takva kćerka.

Moje dvadesete su bile burne, depresivne i manične. Moje dvadesete su žudjele za ljubavlju i avanturom, slobodom i bijegom. Nasuprot tome, moje tridesete su bile posvećene zahvalnosti i upoznavanju sebe.

Hvala vam, tridesete! Bile ste monumentalne, briljantne, radoznale, intrigantne, fanstastične, srceparajuće i ekspanzivne. Jedva čekam da otkrijem koje su visine i dubine mojih četrdesetih.

Ovo su moje tri najbolje životne lekcije koje su mi moje tridesete podarile. Iako svako od nas mora da živi svoj život i da iskusi sopstvene padove i da se ponovo podigne, nadam se da će dijeljenje mog ličnog iskustva biti od koristi.

  1. Sranje koje se dešava nije uvijek sa razlogom.

Prošlog novembra bila sam pri kraju prvog tromjesečja druge trudnoće, kada sam primjetila lagano krvarenje. Otišla sam u kliniku da zakažem pregled, međutim nisu imali slobodan termin taj dan.

Otišla sam kući. Osjećala sam se dobro. Lagano krvarenje se nastavilo. Nastavila sam sa svojim danom.

U sred noći iz mene je poteklo toliko krvi i tkiva da sam morala desetak puta da pustim vodu u toaletu. Znala sam da je ovo bio pobačaj; nije moglo da bude ništa drugo. Poslije sat ili dva blage nelagodnosti pojavili su se oštri grčevi.

Otišla sam u hitnu pomoć gdje su mi potvrdili ono što sam već znala. Mlada doktorica je bila saosjećajna; povjerila mi je da se i njoj dogodilo isto.

Saznala sam da oko trećina trudnoća završava pobačajem. Naučila sam da je pobačaj slučajan događaj koji je rezultat neusklađenosti hromozoma kada je jajna ćelija oplođena. To nije nužno uzrokovano ženskim tijelom ili načinom života.

Kliše da se “sve dešava sa razlogom” omalovažava magičnu, složenu misteriju života. Ne možemo sve uvijek objasniti.

Uvijek ću oplakivati gubitak sićušnog života koji je bio u meni skoro tri mjeseca. Nikada neću “preboljeti”, kao što je moja majka pretpostavila da ću preboljeti nakon nekoliko dana. I to je sasvim u redu.

  1. Pratite svoje srce i intuiciju.

U avgustu sam sjela na let vođena svojom intuicijom i srcem. Naučila sam da pratim svoj instinkt i da poštujem duboki izvor intuicije u sebi. Uvijek je u pravu. Pitanje je jedino da naučite da ćutite i slušate.

Od 2010. godine sam tri puta napravila dramatičnu promjenu karijere, od školskog podučavanja do upravljanja centrom za frilensere, do uredničke pozicije u novinarskoj redakciji. Dovoljno je reći: najsrećnija sam kada radim sa riječima.

Prije mnogo godina, zamišljala sam sebe gdje sada sjedim, za stolom sa pogledom na maglu jezera i vulkana, kako pišem ovog tihog jutra. Zahvaljujući praćenju svog srca i intuicije, moja vizija iz snova se ostvarila. Realnost ne ujeda.

  1. Upoznajte i volite sebe.

Tokom protekle decenije, cilj mi je bio da ostvarim veći nivo mentalne i emocionalne stabilnosti u svom životu. Njegovala sam samospoznaju: prihvatila sam svoju povučenost, prigrlila svoju ekscentričnost i zaplesala uz svoju melodiju. Sve ovo je postalo moguće kada sam bolje upoznala sebe.

Ovo je dar odraslog doba. Sada volim svoje tijelo i um, umjesto da se bunim protiv toga. Ne postavljam zahtjeve, ne etiketiram sebe niti dajem velike “nikad neću” izjave. Živim u trenutku, iz dana u dan, znajući da se promjena dešava.

Samospoznaja i samoljublje dovode do spoznaje da smo svi neraskidivo povezani. Samospoznaja je razumijevanje naše jedinstvenosti i naše istosti sa drugim ljudima. Samoljublje, na kraju, postaje ogromna ljubav prema svakom biću.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije