KulturaLjudiMjestanajnovijePojaveRadoznala Lola

Novo književno ostvarenje književnice Srbijanke Stanković

Još uvek se nisu ohladile korice prvog književnog dela mlade majke i književnice Srbijanke Stanković iz Prokuplja, a već je čitalačku publiku obradovala novim književnim ostvarenjem „I tako u beskrajno“.

Redakcija

toplickevesti.com

„I tako u beskrajno“ je beskraj njenih priča, koje je pažljivo birala, misleći na sve probleme u životu, dotičući ona najlepša osećanja u svima nama.

Motivi iz svakodnevnog života, problemi majki, savremenih žena, domaćica kao i nedoumice „običnog čoveka“, samo su deo ove zbirke priča, koja do tančina opisuje sve naše dane u kojima smo i sami beskrajni, ali nismo umeli da napišemo kao ona.

Srbijanka ističe da je zbirka nastajala četiri godine, ali da je ideja da se uobliči i sklopi u jedan rukopis, realizovana krajem 2021. godine.

  • Ova knjiga za mene predstavlja vetar koji sam samoj sebi dunula u leđa da se osmelim i pišem još više. Književnost je za mene uvek bila umetnost radi umetnosti, kad neko pročita priču, pesmu, roman i oseća se lepo zbog toga što je pročitao. Može umetnost da bude korisna i da podučava, danas je sve više društveno angažovana, pokreće velika pitanja i (ne) daje odgovore, ali za mene kao stvaraoca važnije je da pokrene pitanja o čoveku, o nama samima. Šta je to u nama zbog čega smo ljudi – ističe Srbijanka.

Za Srbijanku je pisanje kao disanje i najveću potvrdu i podstrek nalazi u čitaocima, pogotovo onim najmlađim. S radošću stvara za decu otkako je majka. Dokaz za to je nekoliko priča, pesama i dramskih komada koje je napisala za najmlađe.

Jedan od njih „Spasavanje Nove godine“, koji je premijerno odigran u Domu kulture u Prokuplju u režiji glumice Tijane Petrović, dobio je još jedno izvođenje. U OŠ „Branko Radičević“ u Nikincima, u adaptaciji nastavnice Nede Simanić, učenici su igrali ovaj dramski komad čak dva puta za Novu godinu.

Prokupačka publika ne sumnja da će im ova toplička književnica prirediti još veće iznenađenje svojom novom knjigom, koja je u izdanju Beogradske izdavačko – književne zadruge. Deo njenih priča, ranije je objavljen na portalu „Lola magazin“.

Književnica kaže da razmišlja o predstavljanju nove knjige u Prokuplju već u aprilu, ali da još uvek nije donela odluku koji je datum u pitanju. Zbog potražnje knjige, Srbijanka je odlučila da svojim čitaocima olakša kupovinu, pa svi ljubitelji književnosti knjigu mogu poručiti putem sajta : www.jasamaska.com.

Preuzeto sa: toplickevesti.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije