KulturaLjudiMjestanajnovijePojaveRadoznala Lola

Avganistanke koje čitaju vijesti na informativnim kanalima pokrile lica

KABUL – Žene koje čitaju vijesti na vodećim informativnim kanalima u Avganistanu danas su se pojavile u programu sa pokrivenim licima, dan nakon što su se usprotivile naređenju talibana da promijene svoj izgled na televiziji.

Redakcija

glassrpske.com

Od kada su došli na vlast prošle godine, talibani su uveli seriju restrikcija u civilnom društvu, a mnoge su fokusirane na ograničavanje prava žena i djevojaka i usklađivanje sa njihovim striktnim tumačenjem islama.

Ranije ovog mjeseca, vrhovni lider u Avganistanu Hibatulah Akundzada objavio je ukaz za žene da se potpuno pokriju na javnim mjestima, uključujući lica, odnosno da nose tradicionalne burke.

Ministarstvo za promovisanje vrlina i prevenciju nedjela naredilo je ženama koje rade kao televizijske voditeljke da od juče pokriju lica.

One to nisu poslušale i pojavile su se u programu sa vidljivim licima, ali od danas poštuju direktivu, prenosi AFP.

Na svim vodećim televizijama poput „TOLO njuz“, „Arijana“, Šamšad“ i „1TV“ voditeljke od jutros nose hidžab preko čitavog tijela i vide im se samo oči.

-Usprotivile smo se i bile smo protiv nošenja maski. Ali „TOLO njuz“ je izvršio pritisak i rekli su nam da će voditeljke koje se pojave na ekranu bez pokrivenog lica morati da dobiju neki drugi posao ili će biti jednostavno sklonjene – rekla je Sonja Nijazi, koja radi kao prezenterka vijesti na ovoj stanici.

Od žena koje čitaju vijesti ranije je zahtijevano da samo nose maramu.

Portparol Ministarstva za promovisanje vrlina Akif Sadik Mohadžir rekao je da vlasti ne planiraju da otpuštaju žene i izrazio zadovoljstvo jer su medijski kanali „primijenili odluku na odgovoran način“.

Preuzeto sa: glassrpske.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije