DogađajiHrabra LolaKarijeranajnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala Lola

Lia Thompson i ostale transrodne plivačice ipak neće moći da se takmiče u ženskoj konkurenciji!

Lia Thompson, transrodna plivačica koje je ove godine oborila rekord u žesnkom plivanju ipak neće moći da se takmiči protiv biološki rođenih žena  na internacionalnim takmičenjima.

Prevela Redakcija

Daily mail

FINA, međunarodna sportska plivačka organizacija u nedjelju je objavila da će pravila biti promijenjena tako da će se transrodne žene moći takmičiti protiv žena samo ako su tranziciju prošle do dvanaeste godine života.  I u tom slučaju, moraće donijeti dokaz kako su u kontinuitetu suzbijale nivo testosterona.

Međutim, da bi se na neki način prilagodila transrodnim takmičarima FINA će napraviti „otvorenu kategoriju“ za transrodne sportiste u kojoj će moći da se takmiče jedni protiv drugih na događajima kao što su Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima i Svjetsko prvenstvo u plivanju.

Radna grupa FINA-e će u narednih šest mjeseci odrediti kako će tačno funkcionisati „otvorena kategorija“

-Moramo da zaštitimo prava naših takmičara da se takmiče, ali moramo da zaštitimo i ispravnost takmičenja na našim događajima, posebno u ženskoj kategoriji, izjavio je predsjednik FINA-e Husain Al-Musallam.

S druge strane, ovakva politika bi spriječila Thomas da se takmiči na međunarodnim takmičenjima koja bi podigla njenu poziciju u međunarodnom plivanju i potencijalno joj obezbijedili mjesto na Olimpijskim igrama, što je, kako je jednom izjavila, nešto čemu teži.

Elitno plivanje je prvi sport koji izričito brani transrodnim sportistima da učestvuju u ženskim takmičenjima čak i ako su prošle kroz muški pubertet, saopštila je u nedjelju Međunarodna sportska federacija za plivanje

Ova odluka, donesena je nakon vanrednog, generalnog kongresa FINA-e za vrijeme Svjetskog prvenstva u Budimpešti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije