Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

5 znakova da možda imate majku koja ne zna da voli

Sjedila sam u pjenušavoj kadi, a suze su mi curile iz očiju dok sam se borila za dah.

Prevela: Anja Delić Redakcija

psychologytoday.com

Bio je utorak uveče i trebao mi je neko da razgovaram o tome koliko želim da budem bilo gdje osim ovdje. Otvorila sam telefon, pogledala odjeljak “omiljeni kontakti” i prepoznala da mi neko nedostaje na listi “favorita”. Moja majka.

To nije bila slučajnost. Shvatila sam da sam u ovom trenutku očaja trebala moći da nazovem svoju majku, da čujem umirujući glas na drugom kraju linije i da se podsjetim koliko sam nevjerovatna.

Nažalost, kod mene to nikada nije bio slučaj. Ne, moja majka nije umrla ili nestala iz mog života. Ja sam kćerka onoga što neki zovu “majke bez ljubavi”. Ovakve majke karakteriše uskraćivanje naklonosti ili pohvale, kao i “udaljavanje” od svoje djece dok ona odrastaju.

Ovo nije isto što i zanemarivanje ili zlostavljanje, već često ostaje neprimjećeno jer su fizičke potrebe djeteta često zadovoljene izvana.

Međutim, ako ste se ikada osjećali kao da vam nešto nedostaje u životu, evo pet znakova koji mogu značiti da ste zaista dijete majke koja ne zna da voli.

  1. Osjećate se kao da zaista nikada niste dovoljni.

Djeca ovakvih majki ne dobijaju odgovarajuće odgovore dok odrastaju da bi stekla samopouzdanje u odraslom dobu. Ovo se može manifestovati na različite načine, ali je povezano sa majkom koja ne daje ljubav, koja je emocionalno odsutna iz života svog djeteta.

Emocionalno odsustvo važnog člana porodice stvara jednu od dvije reakcije djeteta. Jedna reakcija bi mogla biti da oni postaju uspješni da bi “osvojili” emocionalnu pažnju majke koja ne voli. Druga reackija je “odustati” i pomiriti se sa činjenicom da nikada nećemo biti “dovoljni” i da smo stoga nedostojni emocionalne pažnje majke.

U svakom slučaju, ove dvije reakcije dovode do toga da se dijete osjeća kao da nikada nisu vrijedni nečije ljubavi.

  1. Njen fizički dodir nikada se ne osjeća utješno.

Sjetite se trenutka kada vas je majka zagrlila sa ljubavlju. Zagrljaj pun ljubavi je više od zagrljaja kada vas neko pozdravlja. Da li vam je već teško da zamislite? Ako možete da zamislite ovakav zagrljaj, kakav osjećaj se budi u vama?

Zaista razmislite o tome kakav je osjećaj kada vas majka zaista zagrli. Za mnogu djecu emocionalno distanciranih majki, zagrljaj se opisuje kao fizički utješan, ali emocionalno prazan.

  1. Teško uspostavljate i održavate odnose sa drugima.

Jedna od nedovoljno razvijenih vještina djece kojima je majčinska ljubav bila uskraćena je često komunikacija. Pošto se majke koje ne znaju da vole često bore sa komunikacijom, djeca ovakvih majki moraju da se okrenu svojim tumačenjima kako bi stvorili smisao o svijetu. Često se ovaj nedostatak komunikacijskih vještina može manifestovati u veoma problematičnim odnosima u odrasloj dobi.

Ove borbe mogu da variraju od pretjerane zavisnosti o drugoj osobi do potrage za fizičke udobnosti u naručju bilo koga ko želi da vas primi. U svakom slučaju, djeca majki koje ne znaju da vole imaju poteškoće da izraze svoje potrebe u prisustvu drugih i često se nađu u nezdravim odnosima i prijateljstvima.

  1. Razvili ste nezdrave mehanizme suočavanja.

Nije iznenađujuće da se djeca ovakvih majki bore sa razvojem zdravih mehanizama suočavanja. Kada su pod stresom ili pod pritiskom, djeca majki koje ne znaju da vole često koriste alkohol, drogu, video igrice ili čak razvijaju opsesivno-kompulzivni poremećaj kao način suočavanja.

U svakom slučaju, mehanizmi suočavanja koje razvijaju ovakva djeca često služe kao izbjegavanje, kako bi otupili prazninu koju osjećaju metodama koje ponekad donose više štete nego koristi.

  1. Osjećate se nevjerovatno usamljeno u svojim najranjivijim trenucima.

Zamislite trenutak kada ste se osjećali posebno ranjivo i trebalo vam je rame za plakanje. Kada ste se osjećali kao da ste na dnu, koga ste prvo pomislili da pozovete? Da li ste oklijevali da nekome smetate sa svojim problemom? Kakav se osjećaj pojavio u tom trenutku? Kada se osjećate ranjivo, zdravo je posegnuti za drugima i pronaći utjehu u njima.

Međutim, kada ste dijete majke koja vas ne voli, možda ste se osjećali krivim jer ste željeli da se oslonite na nju. Možda je bila “prezauzeta” da bi vas utješila ili možda čak nije bila ni fizički prisutna kada vam je bila najpotrebnija kao djetetu.

Šta god da je razlog njenog emocionalnog odsustva, naučili ste da je biti sam sa svojim brigama i nevoljama nekako bolje nego posezati za drugima i nervirati ih svojim emocionalnim nevoljama.

Ovih pet karakteristika majki koje ne ispoljavaju ljubav nisu sveobuhvatne. Postoje mnogi drugi efekti majke koja ne voli koji se manifestuju u odraslom dobu. Iako ne možemo da promijenimo prošlost, možemo tražiti načine da počnemo da zacijeljujemo iznutra.

Ovo iscjeljenje se ne dešava preko noći, ali imate moć da napravite male promjene i započnete.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije