Da li ste znalinajnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala Lola

Kako da izbrišete svoje lične podatke sa interneta

Ali sa široko rasprostranjenom upotrebom interneta i porastom različitih platformi društvenih medija, ove informacije ne samo da su brzo dostupne, već ih je i teže ukloniti. Ako se ikada zapitate da li možete da se izbrišete sa veba, niste sami….

Prevela: Vera Kukrić Redakcija

huffpost.com

Ali sa široko rasprostranjenom upotrebom interneta i porastom različitih platformi društvenih medija, ove informacije ne samo da su brzo dostupne, već ih je i teže ukloniti.

Ako se ikada zapitate da li možete da se izbrišete sa veba, niste sami. Prema istraživanju NordVPN-a iz 2022. godine, 55% Amerikanaca želi da se izbriše sa interneta, a još 42% strahuje da će ih neko hakovati.

Brisanje vaših privatnih podataka sa interneta je težak zadatak i rijetko postoji garancija da će sve uklonjeno trajno ostati van mreže. Ali minimiziranje vašeg digitalnog otiska je moguće.

Prema Danielu Markusonu, stručnjaku za digitalnu privatnost u NordVPN-u, možete preduzeti nekoliko koraka da biste počeli da brišete svoje lične podatke.

  1. Guglajte sebe

Prvi korak je da razumijete koje informacije o vama postoje. Kada nešto dijelite na mreži, odustajete od kontrole nad tim podacima, pa guglajte sami da vidite koje fotografije i lične informacije o vama postoje na vebu.

Prema Markusonu, možete početi tako što ćete identifikovati bilo koju veb lokaciju koju ste koristili i koja je zapamtila vaše podatke, uključujući vaše lične forume i veb lokacije. Izvršite Google pretragu svojih informacija na sajtovima koji su možda zatražili vaše podatke kako biste pristupili njihovim sadržajima.

  1. Izbrišite, deaktivirajte i obrišite

Kada pronađete ove informacije, uklonite sve podatke koje možete, a zatim izbrišite, anonimizirajte ili deaktivirajte svoje naloge.

Moraćete da izbrišete svoje profile na društvenim mrežama (posebno na Facebook – u) i ako zaista ne želite ostaviti nikakav trag na internetu, izbrišite svoje naloge za online kupovinu, upoznavanje i druge usluge, kao što su Skype ili Dropbox.

Imajte na umu da i dalje morate da uklonite podatke iz aplikacija i sajtova koje više ne koristite. Takođe imajte na umu da pretraživačima može biti potrebno neko vrijeme da obrišu svoje keš memorije, koje privremeno hvataju i čuvaju podatke veb lokacije.

Ali, to nije sve.

  1. Odustanite od „Data Broker“ (i to redovno radite)

„Može biti bolno, ali morate uraditi te korake — jedan po jedan — da se isključite iz posrednika podataka“, rekao je Markuson, misleći na organizacije koje traže privatne informacije na internetu koje se mogu prodati trećim licima.

Kada ste sami koristili Google, možda ste vidjeli da se vaše informacije pojavljuju u rezultatima za popularne posredničke sajtove kao što su Spokeo, MiLife, Whitepages, BeenVerified, Intelius i drugi koji kreiraju online profile ljudi.

Postoje alati kao što je DeleteMe koji pomažu u uklanjanju vaših informacija od posrednika podataka. DeleteMe nudi besplatan vodič za „odustajanje“ koji će vam pomoći da zatražite uklanjanje informacija sa mnogih od ovih sajtova — ali, iako dosadno, ipak, moraćete da se nosite sa svakom od njih pojedinačno ukoliko odlučite da to uradite sami.

  1. Potražite pravne lijekove ako je potrebno

Postoje i neke pravne radnje koje treba preduzeti kada je sadržaj na mreži objavljen bez vašeg pristanka, s obzirom na to da postoje zakonska prava na zaštitu podataka i posljedice u slučaju kršenja tih prava.

Trebalo bi da budete ovlašteni da koristite internet pod sopstvenim uslovima, a da pritom ostanete vrijedni i oprezni u pogledu načina na koji se vaše informacije predstavljaju na mreži.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije