Da li ste znalinajnovijeNaslovna vijestPorodicaRadoznala LolaŽivot

Koliko kalorija potrošiš u jednom danu dojenjem?

Jedna od važnih prednosti dojenja za mamu je potrošnja kalorija, a naučnici su izračunali da se dobijenih 11 kilograma u trudnoći može izgubiti u šest mjeseci nakon poroda isključivo dojenjem!

Redakcija

miss7mama.24sata.hr

Odluka o tome hoće li žena dojiti ili ne jedna je od najvažnijih kada rodi. Uz brojne prednosti za bebu, uključujući manji rizik od pretilosti i bolje kognitivne sposobnosti, dojenje ima nevjerojatne prednosti za majku.

Jedna od važnih prednosti dojenja za mamu je potrošnja kalorija. Ženske grudi zapravo postanu tvornica mlijeka tokom trudnoće, a svoju proizvodnju počinju 24 sata nakon porođaja. 30 grama majčinog mlijeka sadrži preko 20 kalorija, a beba koja se samo hrani majčinim mlijekom prosječno konzumira 700 grama mlijeka na dan tokom prvih šest mjeseci života. Zvuči zbunjujuće?

Prosječno to znači da dojilja potroši 500 dodatnih kalorija na dan. Ta brojka je veća ako dojenče jede više ili je manja ako ima smanjeni apetit. American Pregnancy Association (Američka udruga za edukaciju u trudnoći) procjenjuje da nove majke potroše dodatnih 425 do 700 kalorija na dan u procesu dojenja.

Brz gubitak kilograma nakon poroda

Dodatno trošenje kalorija obično dovodi do vidljivog i brzog gubitka kilograma u kombinaciji sa zdravim životnim stilom. Jedno istraživanje pokazalo je da nove mame koje doje izgube dvostruko više kilograma u prvoj godini nakon poroda u uporedbi s mamama koje nisu dojile – 4,9 kilograma u odnosu na 2.17 kilograma.

Još jedna nedavna studija, u kojoj je učestvovalo 30 000 žena, otkrila je da se dobivenih 11 kilograma u trudnoći može izgubiti u šest mjeseci nakon poroda isključivo dojenjem.

Međutim, to nije sve što se tiče kalorija i dojenja. Osim što troši kalorije, dojenje takođe može zategnuti srednji dio vašeg tijela zahvaljujući oksitocinu, hormonu koji se oslobađa tokom dojenja. Oksitocin uzrokuje kontrakcije maternice, a jako je koristan tijekom trudova.

A nakon poroda, oksitocin koji se oslobađa tokom laktacije pomaže kod smanjivanja maternice na veličinu prije trudnoće. Takođe, novi dokazi pokazuju da žene koje doje imaju nižu stopu kardiovaskularnih bolesti, ginekoloških karcinoma, pa čak i dijabetesa u usporedbi s majkama koje nisu dojile.

Preuzeto sa: miss7mama.24sata.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije