MjestanajnovijeNaslovna vijestPojavePraktična LolaRadoznala LolaŽivot

STEAM učenje: Zašto je važno da se djeca bave naukom od ranog djetinjstva

Možda vam se čini da su djeca u današnje vrijeme preopterećeni kako školom tako i vannastavnim aktivnostima?

Prevela Lola Magazin

Možda ste u pravu, ali mi vam danas želimo ukazati na to koliko je važno da djecu od najranijeg djetinjstva upoznate sa naukom STEAM načinom učenja koje će vašim mališanima postaviti čvrste temelje za buduće obrazovanje.

Šta je to STEAM?  To je akronim za za pet ključnih polja izučavanja:

  • Sience
  • Technology
  • Engineering
  • Art
  • Math

STEAM učenje je dizajnirano tako da djeci obezbijedi prilike za učenje koje kombinuju zabavne aktivnosti sa iskustvima što je veoma važno za osnovni razvoj.  Balans između edukacije i igre na prirodan način podstiče mlade umove da postavljaju pitanja, isprobavaju nove stvari, povezuju se sa svojim vršnjacima i istražuju svijet kojim su okruženi.

Benefiti STEAM učenja

Djeca predškolskog uzrasta mogu imati sjajne benefite od izučavanja tema iz STEAM spektra, a mi ćemo vam ukazati na one najbitnije.

Ljubav prema učenju

Ovo je možda i najvažnija beneficija, učenjem kroz zabavu djeca će zavoljeti učenje za cijeli život, jer će sticati neka nova iskustva i vještine na potpuno zabavan način.  To će im pomoći da izgrade pozitivnu vezu sa učenjem u ranom djetinjstvu i olakšati tranziciju ka nekim višim nivoima znanja.

Jača samopouzdanje i samopoštovanje

Ovaj veoma praktični način učenja, nije samo zabavan, već može djeci pomoći da se osjećaju sigurnije u sebe i u svoje sposobnosti.  Na primjer, mnoge STEAM aktivnosti su povezane s tim da djecu uče kako da rukuju određenim alatima da bi riješili određene zadatke, od rezanja papira makazama do korištenja kuhinjskih alatki.

Na taj način djeca razvijaju motoričke sposobnosti i grade samopouzdanje i samopoštovanje što im može pomoći da u budućem životu znaju procijeniti kada treba da traže pomoć.

Pomaže kod razvijanja kritičkog mišljenja

Ova metoda učenja prevazilazi šturo učenje informacija, STEAM pristup uči djecu kako da veoma efikasno obrađuju informacije, tačnije uči ih kako da uče, a to je, priznaćete, veoma važno. Kroz zabavne eksperimente STEAM aktivnosti podstiču djecu da usavršavaju svoje vještine, da posmatraju, pronalaze uzroke za određeni problem, analiziraju i sami dođu do rješenja.

Njeguje kreativnost

Najveći svjetski naučnici koriste kreativnost kako bi došli do inovativnih rješenja za razne probleme.  Veoma je važno da djeci pružimo priliku da koriste svoju maštu kako bi sami riješili probleme sa kojima se susreću.

STEAM učenje podstiče male umove da razmišljaju „izvan kutije“ i uči ih da situacije sagledaju iz neke druge perspektive.

Poboljšava komunikacijske vještine

Za djecu predškolskog uzrasta, igra je najprirodniji način učenja novih izraza i fraza. STEAM pristup stavlja fokus na to da se djeci dozvoli da istražuju i ekperimentišu sa novim materijalima, alatima i konceptima. Ovo pomaže djeci da izgrade vokabular i prilagode komunikacijske vještine pozitivnom okruženju.

Bogat vokabular djeci pomaže da dijele svoje misli, zapažanja i emocije efikasnije. Ovo im može pomoći da se osjećaju komotno da iskažu svoje mišljenje i da se zauzmu za sebe kada je to potrebno.

Pomaže u senzornom razvoju

Prije nego što bebe počnu sa puzanjem iza njih je određeni rad i trud u kome koriste svih pet čula kako bi savladale interakciju sa okolinom. U STEAM okruženju mali naučnici se podstiču da koriste sva čula kako bi istraživali, posmatrali i učili.  Kroz zabavne aktivnosti djeca se upoznaju sa novim teksturama, zvukovia, mirisima i situacijama.

U Banjaluci, ali i mnogim drugim gradovima BiH i okruženja sa radom su počele zabavne radionice koje se baziraju, upravo na STEAM načinu učenja, zovu se TINKER LAB i sastoje se od kurseva za djecu predškolskog i školskog uzrasta.

Svoje klince možete dovesti na prvi probni čas koji je BESPLATAN, a prijaviti se možete putem LINKA.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije