NevjerovatnoZabavna Lola

Kako da smanjite nos, povećate grudi, napumpate usne?

Estetsko-rekonstruktivna hirurgija koliko može da pomogne toliko može i da ima negativne posljedice, ukoliko se obratite na pogrešnu adresu i prepustite se u ruke pogrešnoj osobi. Nestručnost može rezultirati trajnim posljedicama na vašem licu i tijelu, a nerijetko, načinjena šteta…

Redakcija

Estetsko-rekonstruktivna hirurgija koliko može da pomogne toliko može i da ima negativne posljedice, ukoliko se obratite na pogrešnu adresu i prepustite se u ruke pogrešnoj osobi. Nestručnost može rezultirati trajnim posljedicama na vašem licu i tijelu, a nerijetko, načinjena šteta ostaje nepopravljiva. Da li je riječ o pomodarstvu ili stvarnoj potrebi žena 21. vijeka, pitanje je na koje je jako teško odgovoriti, a najviše zbog njegove individualne i intimne prirode. Živimo u vrijeme dostupnosti svega, estetsko-rekonstruktivna hirurgija nije bauk kao što je bila prije 15 ili 20 godina i ukoliko imate dovoljno novca, nudi vam se i možete da popravite skoro pa sve što vam se ne dopada.

Sada, kao nikada prije, imate mogućnost da izgledate onako kako želite, a ne kako morate.

Jedna od ključnih stvari o kojoj bi trebalo da razmislite, prije nego se podvrgnete bilo kakvoj vrsti zahvata je – da li to zaista želite vi ili iz nekog razloga osjećate pritisak okoline? Ovo je prvo, a ujedno i najvažnije pitanje na koje je potrebno dati odgovor. Odluka o bilo kakvoj vrsti hirurškog zahvata nije nešto o čemu biste trebali da odlučujete preko noći već morate razmisliti dobro; koje su to pozitivne, a koje negativne strane, šta dobijate, a šta možete da izgubite, kontraindikacije i komplikacije i krajnji ishod svega – da li ćete zaista biti sretnije?

86121_plasticna-hirurgija--profimedia0154214789-1000x0

U razgovoru sa nekoliko žena na pitanje: “Zašto si to uradila?”, dobili smo isti odgovor: “Htjela sam da se osjećam bolje u svom tijelu, zahvat mi je pružio samopouzdanje koje nikada prije nisam imala“. Riječ je o mladim, uspješnim i obrazovanim ženama, neke od njih dugo su godina zaposlene i čekale su prvu priliku da finansijski mogu da ispune sebi tu želju. Ne možemo reći da tu nije bilo i onih koje su jedva dočekale da napune 19 godina da bi ih estetski hirurzi uopšte uzeli u razmatranje; neke su to uradile pod pritiskom dugogodišnjih partnera, ali većina, čak 7 od 10 sa koliko smo razgovarali, uradile su to da bi se osjećale bolje.

Najpopularniji zahvati u proteklih nekoliko godina su rekonstrukcija nosa i ušnih školjki, fileri, odnosno povećavanje usana, liposukcija, korekcija očnih kapaka, botoks i ugradnja silikonskih implantata u grudi.

Šta, u stvari, trebate znati prije odlaska u kliniku za estetsku hirurgiju?

U razgovoru sa diplomiranom psihologinjom Dijanom S., koja ima dugogodišnje iskustvo u radu sa djecom i tinejdžerima, rekla nam je šta bi svaka djevojka ili mladić trebalo da urade prije samog odlaska estetskom hirurgu, nakon što shvate da žele da se podvrgnu nekoj vrsti zahvata.

Razgovarajte sa svojom bližom okolinom – drugarice, partner pa čak i porodica. Neka vam oni postavljaju pitanja, odgovaranjem njima odgovorićete i sami sebi na nedoumice. Pokušajte imati jasnu predstavu u glavi između konstruktivne kritike i izražavanja tuđeg mišljenja. U redu je da se to što vi želite ne sviđa nekom, jer je to pravo na slobodu izbora i izražavanje mišljenja, ali ukoliko ste sigurne da je estetski zahvat ono što želite – čvrsto se držite svog stava.

Razgovarajte i sa psihologom, ukoliko ste u mogućnosti. Ako je u pitanju nezadovoljstvo, nedostatak samopouzdanja, pokušajte razgovarati o tome, možda imate iskrivljenu sliku i treba vam pomoć da to shvatite. Možda ste pod nečijim pritiskom, a da toga niste ni svjesni, a psiholog je osoba koja je u stanju da sve to vidi “šire” i uputi vas na pravi put.

Napravite listu ZA i PROTIV i pokušajte sami sebi objasniti zašto biste trebali ili zašto ne biste trebali da uradite neki zahvat. Šta su to prednosti, a šta mane? Može li da se zakomplikuje? Koliko je rizično, da li znate dovoljno i puštate li se u prave ruke.

Osim toga, bilo bi dobro da razmijenite iskustva i sa osobama koje su prošle isto ili slično. Prije samog zahvata, sva pitanja i nedoumice u glavi bi trebalo da se riješe.

Kako izabrati pravu osobu za zahvat?

Ključna stvar je da ne biste trebali uzimati u obzir samo jedno mišljenje. Konsultujte se sa više doktora i klinika, kod svakog zakažite pregled i razgovarajte. Ne trebate se ustručavati i misliti da je vaše pitanje glupo – ne postoje glupa pitanja. Osoba koja će da vas uspava na nekoliko sati i koja će, u konačnici, trajno da izmjeni neki dio vašeg tijela, mora da uživa maksimalno povjerenje. Imate pravo da pitate bilo šta i u bilo kom trenutku, a prije nego dođe do samog zahvata.


Estetsko-rekonstruktivna hirurgija uvukla se u društvene, naročito ženske krugove, iako nisu ni muškarci u velikom zaostatku – podjednako želimo biti najbolja verzija sebe. Najpopularniji zahvati u proteklih nekoliko godina su rekonstrukcija nosa i ušnih školjki, fileri, odnosno povećavanje usana, liposukcija, korekcija očnih kapaka, botoks i ugradnja silikonskih implantata u grudi. Nešto manje se rade klasični fejsliftinzi, korekcija mišića i implantati u gluteus maksimus.

LiposuctionBitno je da bilo kakvu vrstu zahvata obavlja stručna i certificirana osoba pa se dva pitanja nameću kao jako bitna i nezaobilazna:

Da li je proizvod koji se koristi pri zahvatu registrovan te da li klinika ima sve potrebne licence?

Klinika i osoba koja izvodi zahvat mora da ima određene dozvole koje omogućavaju bavljenje navedenim. Estetsko-rekonstruktivna hirurgija ozbiljna je grana medicine koja, iz sekunde u sekundu, raste i stvara sistem te podrazumijeva mnogobrojne edukacije i dodatno usavršavanje, a kada su u pitanju trajne promjene na vašem tijelu – ne smijete pristajati na kompromise i prosjek već na najstručniju osobu i najbolje uslove.

Svaki od proizvoda, bilo da je to filer za usne, botoks ili silikonski implantat za grudi, mora da ima odgovarajući serijski broj na osnovu kojeg, u bilo koje doba dana ili noći, možete dobiti sve potrebne informacije, nebitno u kom dijelu svijeta da se nalazite. Takođe, ovo je bitno u slučaju ako dođe do bilo kakvih komplikacija nakon samog zahvata.

Ne manje bitni su i prethodni radovi i iskustva pacijenata. Naravno, kao pri svakom zahvatu, komplikacije nisu poželjne, ali su moguće i to je rizik kojeg trebate biti svjesne. U konačnici, krajnji rezultat može da bude vodilja i pomoć u tome – kako izabrati pravu osobu?

Nakon što dobijete potvrdu o registrovanim, odobrenim i legalnim materijama koje trebaju postati dio vašeg tijela, vidite prethodne radove i zadovoljstvo pacijenta – šta dalje?

woman-question-mark-mainUkoliko nakon svega i dalje imate čvrstu želju i potrebu, a ispitali ste dobre i loše strane zahvata te ste svjesni koliko dobro, ali nažalost i loše može da završi, a i dalje to želite, imate odgovor. Ako i najmanje sumnjate da možda taj zahvat nije ono što vam je potebno u životu i sumnjate u vlastite želje i potrebe – pričekajte još malo.

Ono na šta treba da obratite pažnju pri odlučivanju je da cijena nikako ne smije biti presudan faktor. Nije bezrazložno povećanje usana u jednoj ustanovi 100 eura, a u drugoj 200. Raspitajte se na više od dvije strane, poslušajte različita mišljenja i iskustva i nikako nemojte da se vodite “jeftinijom opcijom”. Bilo kakav hirurški zahvat, polutrajan, kao što su to fileri za usne ili trajan, kao što su implantati u grudi, može da ima nesagledivo loše posljedice po vaše zdravlje i izgled. Svaki sljedeći zahvat koji bude popravka loše odrađenog samo je teži i, u konačnici, skuplji. Vodite se stručnošću i količinom pozitivnih iskustava te povjerenjem koje imate ili nemate u osobu koja zahvat vrši.

lip-fillers-staplehurst-kent

Ukoliko je u pitanju vaša lična sreća i zadovoljstvo, onda cijena ne bi trebala da bude mjerilo. Pronađite mjeru između ličnih želja, mogućnosti i savjeta onih koji su kroz sve to već prošli.

Ako će manji nos, podignuti kapci i veće grudi biti posljednja kockica da se osjećate bolje i imate više samopouzdanja – ko smo mi da to osporavamo? Ukoliko ste u mogućnosti, ispunite sebi želju bez obzira kakav zahvat bio u pitanju – na kraju dana najbitniji je lični osjećaj i ono što vam se vrti u glavi kada legnete u krevet – jeste li ili niste sretni u sopstvenoj koži. Sve ostalo je manje bitno.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije