Praktična LolaŽivot

Kako da uštedite novac na kozmetici, a ostanete njegovane?

Koliko ste samo puta stale pred prepune police i ladice u kupatilu i same sebe pitale: “Treba li meni sve ovo?” Nepojmljive i neobjašnjive su visine do kojih se razvila industrija ljepote. Svakodnevno se pojavljuju novi, do sada nikad viđeni…

Redakcija

Koliko ste samo puta stale pred prepune police i ladice u kupatilu i same sebe pitale: “Treba li meni sve ovo?” Nepojmljive i neobjašnjive su visine do kojih se razvila industrija ljepote. Svakodnevno se pojavljuju novi, do sada nikad viđeni proizvodi i skoro svi obećavaju isto – radiće sve što vam treba. Brišu bore, smanjuju podočnjake, skidaju celulit, podmlađuju. Apsolutno sve, vaše je samo da kupite. A da li znate koliko sastojaka imate upravo sad u svojim kuhinjama koji mogu da urade puno više za puno manje novca? Krenimo redom!


Maslinovo ulje

Ulje poznatije kao tečno zlato. Ekstra djevičansko i hladno cijeđeno maslinovo ulje nije samo dar prirode za organizam kad ga unosite kroz hranu već je primjenjivo i u različitim receptima za njegu kože i kose. Godinama su žene maslinovo ulje koristile u prevenciji protiv bora – naročito one sa suvom kožom. Nekoliko kapi maslinovog ulja nakapajte na jagodice prstiju i laganim utapkavanjem, a onda i kružnim pokretima, umasirajte na područje oko očiju i radite to svako veče prije spavanja. Budite temeljne i posvetite malo pažnje tom procesu i kroz sedam dana ćete vidjeti promjene. Tanka i osjetljiva koža područja oko očiju zahtijeva dodatnu hidrataciju i dubinsku njegu, a maslinovo ulje će vam pomoći da što duže zadržite mladalački izgled lica i spriječite pojavljivanje sitnih borica.

maslinovo ulje

Kafa

Obična, mljevena, domaća kafa. Ne samo da je šolja dnevno ove kafe dobra za organizam, već talog možete iskoristiti da pripremite piling za tijelo. Talog od skuvane kafe pomiješajte sa nekoliko kašika maslinovog ulja dok ne dobijete gustu smjesu. Nakon toga, nanosite na tijelo i kružnim pokretima utrljajte u kožu. Mehanički ćete skinuti mrtve ćelije kože te će pore dodatno da se otvore od tople vode, dok se tuširate, a aktivna supstanca kafe – kofein – pomaže u borbi protiv celulita. Ne samo da ćete temeljnije očistiti kožu već ćete u isto vrijeme da se borite protiv tvrdokorne, narandžine kore – celulita. Postupak je dovoljno ponavljati svaka dva do tri dana. Nakon što isperete ostatke taloga, vodu utapkajte i pustite da se upije. Koža zahvaljujući zrncima kafe postaje glatka, a maslinovo ulje je dodatno njeguje. Možete maslinovo ulje iskoristiti i za masažu nakon tuširanja – možda ne miriše tako dobro, ali njeguje više nego što možete i zamisliti.

Kurkuma 

Ovaj začin se dobija od biljke iz porodice đumbira koja raste uglavnom u južnoj Aziji. Od njenog korijena se pravi začin upečatljive žute boje koju dobija zahvaljujući svom aktivnom sastojku kurkuminu. Ovaj začin je poznat po svojim ljekovitim svojstvima u različitim oblastima, a vi možete da ga iskoristite za izbjeljivanje zuba. Kako – jednostavno! Dovoljno je da kupite dvadeset ili trideset grama kurkume, dostupna je na policama skoro svakog većeg marketa. Trebaće vam i stara, malo pohabana četkica za zube i voda. Prije samog korištenja nemojte prati zube i obavezno fotografišite izgled i boju zuba prije nego što budete koristili kurkumu. Napravite gušću pastu miješajući prah kurkume i vodu, a zatim starom četkicom operite zube. Probajte povlačiti četkicu u smjeru od desni prema dole. Nekoliko minuta zadržite u ustima, iako osjećaj nije najprijatniji. Isperite. Ne, zubi neće da požute, ne brinite! Kod nekog se napredak vidi odmah poslije prvog korištenja dok će ostali morati biti malo istrajniji i strpljiviji. Ovaj postupak izbjeljivanja naročito će dobro da dođe pušačima i ljubiteljima kafe koji, zbog svojih navika, češće gube na bjelini i blistavosti zuba. Obratite pažnju da, kod pranja, kurkuma ne završi negdje na licu, jer ćete se ružnog žutila koje ostavlja teško riješiti. Još jedna bitna stavka – ukoliko imate plombe, navlake ili zamjenske zube ovo obavezno preskočite ili ćete završiti gore nego što ste počeli. Kurkuma izbjeljuje samo prirodne i zdrave zube.

kurkuma

Ne treba kategorički odbacivati dostignuća beauty industrije, nisu svi domaći recepti koje su koristile naše bake baš potpuno efikasni i dovoljni da odbacite “hemiju”, ali pokušajte se malo više informisati o svemu prije nego što posljednje novčiće uputite teti na kasi za nešto “revolucionarno, nikad viđeno, puno dijamanata”. Iako je teško, potrebno je pronaći mjeru između onoga što zaista trebate i šta možete sebi priuštiti – na kraju, učenje na vlastitim greškama je jedini ispravan način. Sve dok ne probate, ne možete znati da li djeluje. U ovom slučaju, okrenite se ipak kućnoj radinosti – ako ništa, manje će da košta.

I još jedan važan savjet, prestanite da očekujete da nešto što probate, odmah počne da djeluje. Svemu treba vremena pa i kozmetici.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije