PorodicaPraktična Lola

Možda će vam ovi savjeti za odgoj djece izgledati čudno, ali vrijedi ih poslušati

Svi smo se naslušali savjeta o roditeljstvu, a novi ne prestaju pristizati. Međutim, ono što je važno za napomenuti jeste kako ne postoje univerzalna pravila primjenjiva na odgoj sve djece. Odnosno roditeljstvo nema savršenu formulu koja vrijedi svakome za sve….

Sara Velaga

Svi smo se naslušali savjeta o roditeljstvu, a novi ne prestaju pristizati. Međutim, ono što je važno za napomenuti jeste kako ne postoje univerzalna pravila primjenjiva na odgoj sve djece. Odnosno roditeljstvo nema savršenu formulu koja vrijedi svakome za sve. Zato sam odlučila da vam dam svojih pet savjeta, koji se mogu činiti totalno suludim i bespotrebnim, ali u konačnici su veoma dobri i primjenjivi. Lista može biti i duža u zavisnosti od toga koliko djece imati i šta vi primjenjujete u njihovom odgoju.

Pjesma za svaki dan

Ovo se desilo slučajno, a nastavilo kao veoma funkcionalno i dobro rješenje za svakodnevnevicu. Prosto zavrtim sebi pjesmu u glavi, koja čak ne mora biti ni puštena negdje i ona mi pomogne da se suočavam sa svakodnevnim problemima. Kasnije sam počela pjevati naglas svojoj djeci za buđenje, pred spavanje, kada se trebaju kupati. I zaista je uspjelo. Naša svakodnevica je postala mnogo opuštenija, jer uz pjesmu sve ide lakše.

Pohvale za stvari koje nisu uradili

Možda zvuči apsurdno, ali stvarno ima efekta. Kad god ih pohvalim za stvari koje nisu uradili ili koje su loše uradili, oni se posrame i urade to. Ne uvijek, ali mnogo češće nego kada ih lijepo zamolim da to obave. Ista je stvar i sa odraslima. Zamislite da vam poslodavac kaže bravo za nešto što vi već danima niste uradili? Sigurno je da ćete se prihvatiti posla.

Tolerišite kada vas odbiju poslušati

Umjesto da ih kaznite, tolerišite ih. To će skoro kao i pohvala izazvati bunt u njima i pokrenuti ih na akciju. Djeca se žele raspravljati, ubjeđivati i inatiti (baš kao i mi) i zato najgore prođu kada ih ignorišete ili kažete ok. Uz to možete dodati kako ste imali plan za odlazak u kino ili zoološki vrt ovaj vikend, ali šta je tu, idete sami. Uradiće sve što treba.

Kada su arogantni, razgovarajte

Umjesto da se svađate i povisite ton na njih, vrlo kulturno možete reći njihovu psovku ili uvredu lijepom rečenicom. Recimo, ako dijete uđe u kuhinju i izdere se na vas tražeći neku namirnicu, vi parafrazirajte rečenicu tako što ćete koristiti neke od riječi kao što su hvala, molim, izvini. Vjerujte, djeluje.

Prihvatite uvrede

Djeca će često u afektu reći uvrede koje ne misle, kao što je: “Mrzim te” ili “Zašto si mi baš ti mama?” ali zapamtite da ste vi starija osoba u toj situaciji i prihvatite uvredu. Odgovorite sa toplim emocijama i recite im da ih volite. To će mnogo više koristiti od toga da im uzvratite istom mjerom. Kasnije će shvatiti u čemu su pogriješili i izviniti se.

Ako i vi imate neke naizgled čudne, a efektivne savjete podijelite sa nama.

Natasha Daniels

Izvor: Anxious toddlers

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije