Praktična LolaŽivot

Začinite trening korištenjem girje

Radeći sa rekreativcima, kao trenerica shvatila sam da su većina oni koji bolje rade trening ako je zanimljiv. Pod ‘zanimljiv’ smatram konstantno uvođenje nekih novi vježbi, nekad to mogu biti samo modifikacije osnovnih vježbi, isto tako i uvođenje vježbi sa…

Aleksandra Kecman

Radeći sa rekreativcima, kao trenerica shvatila sam da su većina oni koji bolje rade trening ako je zanimljiv. Pod ‘zanimljiv’ smatram konstantno uvođenje nekih novi vježbi, nekad to mogu biti samo modifikacije osnovnih vježbi, isto tako i uvođenje vježbi sa rekvizitima.

Iz mog ličnog iskustva, najzanimljiviji rekvizit mojim klijentima je girja ili kettlebell. Samo sa tim jednim rekvizitom, imamo mogućnosti raditi vježbe kako za razvoj snage mišića, razvoj izdržljivosti mišića, oblikovati cijelo tijelo, a u isto vrijeme i odraditi dobar aerobni trening i samim tim sagorjeti višak masnoće. Pored toga, radeći vježbe sa girjom paralelno ćete uticati na neke druge segmente, kao što su povećanje stabilnosti i fleksibilnosti ramena, isto tako ćete nesvjesno uključiti u rad i mišiće stabilizatore zbog oblika girije i njegovog težišta. Sve to je moguće koristeći giriju kao rekvizit različitih veličina, odnosno kilaže, promjenom intenziteta izvođenja i brojem ponavljanja.

Aerobni trening sa girijom može da bude odlična zamjena za kardio trening na traci, steperu ili aerobiku, što ne mora da znači da bude totalna zamjena već privremena promjena u treningu, zbog zanimljivog treninga koji sam spominjala i sprečavanje monotonije na treningu. Swing je odlična vježba kojom ćete podići puls, sagorjeti masnoće i povećati mišićnu izdržljivost.

Isto kao i sa bučicama i šipkom, trening sa girjom spada u trening sa utezima, a znamo da je trening sa utezima efikasan za izgradnju mišića i snage. Ako već duže vrijeme koristite šipku ili bučice i želite novi stimulans, probajte odraditi te iste vježbe sa girijom i šokirajte vaše mišiće novim pokretima i novim podražajima.

Girja je odlično rješenje za žene koje se plaše da će treningom sa utezima dobiti masu. Trening sa girijom pruža mogućnost kombinacije više vježbi u jednu vježbu, kojom u isto vrijeme aktiviramo više mišića i utičemo na razvoj više motoričkih sposobnosti istovremeno, kao primjer vježba sa snimka (nabacaj, iskorak nazad i potisak).

Uključite u svoj trening i vježbe sa girjom, razvite svoje mišiće, trošite kalorije i učinićete svoj trening zanimljivijim, a samim tim i učinkovitijim!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije