DogađajiKulturaLjudinajnovijeNaslovna vijest

Marina Radoš: Princeze su one zbog kojih princ mijenja povijest

Dok smo mi tražile opravdanje zašto naš nije napustio ekipu u kafani, princ je zbog žene napustio kraljevstvo.

Marina Radoš

ROĐENA sam i odgojena u katoličkoj obitelji. Često idem na vjenčanja, iz Hercegovine sam.

Naše svadbe su parade pijanstva i kiča, slično kao srpske, ali mi često u tom kaosu informacija na kraju dana ostane dio koji svećenik čita na vjenčanju:  Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo.

Naravno, to nitko nikada nije poslušao. Barem ne na našim prostorima. Kao što smo zaključili u prethodnoj kolumni, za sve je dozvoljeno prionuti, osim u svoju ženu. Nećemo dalje o papučarima. Sad ćemo malo o vitezovima, pravim prinčevima iz europskih monarhija.

Britanska kraljevska obitelj godinama je medijima zanimljivija od bilo kojeg celebritija. Misterija koja je posljednjih sto godina stvorena oko dinastije Windsor i nesretna sudbina princeze Diane u kojoj su uživali milijuni ljudi koji nisu imali njenu (ne)sreću, stvorili su ludilo na koje nisu imuni ni Balkanci.

Godinama žene s ovih prostora zanimaju princeze, prinčevi, njihovi privatni životi, djeca i odjeća. Takvu potrebu razumijem potpuno – ostala je od djetinjstva i bajkovitih priča o prinčevima.

Kada odrastemo i shvatimo da oni postoje, relativno blizu nama, bajka postaje stvarnost za neke koje imaju (ne)sreću koju nije imala niti jedna od nas. Britanski prinčevi, iako prilično neugledni, bili su najpoželjnije neženje svijeta.

Koja to od nas u jednom trenutku života nije poželjela postati princeza?

Kada se Harry oženio Meghan Markle, konzervativci su naglašavali da se sin budućeg kralja ženi „razvedenom američkom mulatkinjom“. Meghan su zavidjele žene diljem svijeta i navijale da proživi istu sudbinu kao i njezina svekrva.

Ja ću danas, pak, biti romantična, i ustvrditi da je Harry doista pravi princ.

Dok naši prinčevi i žapci nisu mogli ranije završiti kartanje u kafani, on je završio prinčevske dužnosti i prionuo uz svoju ženu.

Dok naši prinčevi i žapci nisu mogli napustiti termin malog nogometa kako bi otišli na kolač s nama, on je napustio kraljevstvo.

Dok naši prinčevi i žapci, (za koje lažemo da nam je drago što nisu papuče), ne mogu otfikariti mamu zbog žene, princ je otfikario sve Windsorove.

Dok bi se naši prinčevi i žapci propisno osramotili da se presele u rodni grad svoje žene, ili ne daj bože njezinu kuću, princ težak milijune dolara odlazi za svojom ženom.

Znam, mnogi kolutaju očima i misle si – ne ide Harry za Kanadu prati suđe. Naravno da ne ide. Ostat će princ težak milijune dolara. Stvar je u velikim koracima koji se rade zbog svoje žene, a mačistička kultura ih ismijava.

Harry je doista pravi princ. Hvala Meghan na lekciji života. Princeze nisu one koje se udaju i šute. Princeze su one zbog kojih princ mijenja povijest i zbog kojih bi ostavio sve.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije