DogađajiLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Noćna mora: Roditelji se plaše za surogat bebe u Ukrajini

U proteklih šest godina, Adam i njegova žena su imali tri pobačaja.

Prevela: Anja Delić Redakcija

smh.com.au

Foto: smh.com.au

Zbog složenih medicinskih problema, izgubili su svaku bebu u četvrtom mjesecu trudnoće. Obratili su se agenciji za surogat majčinstvo u Ukrajini, drugoj najvećoj destinaciji poslije SAD-a za Australijance koji traže pomoć da stvore porodicu.

Njihova beba je rođena prošle nedjelje, nekoliko dana prije termina, u Kijevu, koji se pripremao za invaziju Rusije. Protiv savjeta vlade, oni su na putu za Ukrajinu. Ali nakon što je Australija povukla svoje diplomate iz zemlje, ne znaju kako će svoju bebu vratiti kući.

Četiri australijske surogat bebe su rođene u Ukrajini u protekla dva mjeseca, a još najmanje 15 treba da se rodi u periodu od marta do septembra. Njihovi roditelji su izbezumljeni zbog pogoršanja situacije u Ukrajini.

Da bi dijete dobilo izvod iz matične knjige rođenih, ukrajinske vlasti zahtjevaju da oba roditelja budu tamo lično. Ali bez australijske ambasade, oni ne mogu obaviti intervju koji je potreban da bi beba dobila pasoš, što znači da ne mogu da odu.

Jedan par je obezbijedio kineski pasoš, jer je tamo rođen jedan od bebinih roditelja. Ostali roditelji bi mogli da angažuju dadilju da čuva bebu dok se situacija ne stabilizuje. Ali to bi moglo značiti čekanje nedjeljama ili mjesecima, a ove porodice koje se godinama bore da zatrudne, očajnički žele da upoznaju svoje dijete.

Takođe, oni imaju opciju da pomognu surogat majci da se preseli u bezbjednu susjednu zemlju, ali bi to bilo u sukobu sa ugovorom o surogat majčinstvu, koji je stvoren po ukrajinskom zakonu.

“Ovo je noćna mora”, kaže Sam Everingham, globalni direktor kompanije Growing Families, koji sarađuje sa Ministarstvom spoljnih poslova na pronalaženju riješenja. Riješenje bi moglo uključivati dogovor sa britanskim vlastima koje još uvijek rade u zapadnom gradu Lavovu, u oblasti koja nije sporna. “Ovi roditelji se nalaze u bezizlaznoj situaciji, ne mogu da ostave svoju bebu iza sebe.”

Adam je rekao da su on i njegova supruga “veoma pod stresom. Ne spavamo noćima. Bilo smo toliko srećni prošle nedjelje, kada se beba rodila. Poslije šest godina čekanja, želimo da odemo po našu bebu.

Moramo da idemo – za nas nema druge opcije. Ne brinemo za svoju bezbjednost, brinemo se samo da spasimo našu bebu.”

Nadaju se da će britanske vlasti pomoći, ili da će ih australijske vlasti sa sjedištem u Poljskoj dočekati na granici kako bi riješili papirologiju. Ukoliko ne budu mogli da dobiju dokumenta koja su im potrebna, ostaće u Lavovu sa drugim roditeljima koji ne mogu da napuste zemlju sa svojim bebama. “Pokušaćemo da se držimo zajedno kako bismo mogli da podržimo jedni druge i sačekamo”, rekao je Adama.

Ukrajina ima stroga pravila koja regulišu uslove za surogat majčinstvo. Roditelji moraju biti heteroseksualci, i moraju proći najmanje četiri neuspješne runde vještačke oplodnje. Surogat majčinstvo košta oko 90 000 dolara, u poređenju sa više od 200 000 dolara u SAD-u.

Julia Osiyevska, direktorka ukrajinske klinike za surogat majčinstvo New Hope, koja ima australijske klijente sa bebama koje treba da budu rođene u aprilu i maju, rekla je da su i žene koje su surogat majke takođe zabrinute.

“Postoji mnogo zabrinutosti kako će one biti plaćene, i koji bi se drugi problemi mogli pojaviti”, rekla je ona.

Savjeti australijske vlade za putovanja u Ukrajinu navode da Australijanci u Ukrajini treba da odu odmah dok su komercijalni letovi još uvijek dostupni. “Nemojte da odlažete.”

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije