Da li ste znaliMedicinanajnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

7 interesantnih činjenica koje vjerovatno niste znali o vašoj vagini

Tokom odrastanja, vjerovatno ste čuli svašta o svojim ženskim dijelovima.

Mnoge od tih stvari su bile zablude, ali ovo je sedam činjenica koje svaka žena mora da zna.

Prevela: Anja Delić Redakcija

healthshots.com

Foto: healthshots.com

Bilo kakva diskusija o našim reproduktivnim organima je još uvijek prilično tabu tema u našem društvu. Nije ni čudo što nam nije rečeno mnogo o funkcionisanju naše vagine osim nekih osnovnih stvari; i većina stvari koje smo možda čuli je zasnovana na dezinformacijama.

Ipak, vjerovatno znate neke osnove, kao što je sposobnost samočišćenja, važnost održavanja pH ravnoteže i zaštitna uloga stidnih dlaka. Ali, kladimo se da niste znali za sljedeće činjenice:

  1. Vaša vagina nije crna rupa

Ako se plašite da ćete tamo negdje izgubiti tampone, može vas malo utješiti činjenica da je nemoguće da se tampon izgubi u vašoj vagini.

Ali budite oprezni pri korišćenju tampona jer se može zaglavati. U takvoj situaciji, odmah se obratite ljekaru da biste ga uklonili.

  1. Vaginalni trening može održati zdravlje vaše vagine

Vježbe za karlično dno kao što su Kegelove vježbe, mogu pomoći u jačanju mišića dna karlice, što će zauzvrat pomoći u jačanju vaše bešike, materice, rektuma i tankog crijeva. Ovo vam takođe može pomoći da upravljate urinarnom inkotinencijom.

  1. Vaša dijeta može uticati na miris

Svaka žena ima poseban miris zbog bakterija koje održavaju zdrav pH nivo i to je potpuno normalno. Međutim, ono što jedete takođe može da promijeni miris.

Luk i riba su namirnice jakog mirisa i mogu da dovedu do izraženog mirisa vaše vagine. Suprotno, vjeruje se da hrana poput ananasa može vašoj vagini dati sladak miris.

  1. G-tačka nije sve

G-tačka je ultimativna misteriozna tačka koja se smatra osjetljivom na seksualnu stimulaciju što može da vas dovede do orgazma. Naučnici studije objavljene u časopisu Sexual and Marital Therapy nedavno su otkrili “A-tačku” koja se takođe smatra erogenom zonom. Vjeruje se da vam stimulisanje ove tačke u trajanju od 10 do 15 minuta može dati trenutni orgazam.

Smatra se da klitoris ima oko 8 000 nervnih završetaka osjetljivih na dodir koji pomažu većini žena da dođu do orgazma.

  1. Vaša vagina može da promijeni svoju veličinu

Kada niste uzbuđeni, vaginalni kanal je zapravo prilično kratak, veličine od 7-10 cm. Ali, kada ste uzbuđeni, ona se može proširiti za 200 posto na skoro 17 centimetara.

To se dešava zato što se, tokom uzbuđenja, gornji dio vagine izdužuje i potiskuje grlić materice malo dublje kako bi se olakšala penetracija.

Foto: Canva

  1. Možete biti vlažne čak i kada niste seksualno uzbuđene

Ideja da vlažna vagina znači da osoba želi seks je široko pogrešno shvaćena. Vagina može postati vlažna zbog  više razloga. Vaša vulva ima znojne žlijezde koje je takođe mogu ovlažiti.

Takođe, postoji termin koji se zove neusklađenost uzbuđenja, koji predstavlja stanje u kojem vaše fizičko i mentalno uzbuđenje nisu usklađeni. Vlažnost vaše vagine nije signal za pristanak.

  1. Vaša vagina može da dobije bore sa godinama

Kako starite, izgled vaše vagine će se takođe promijeniti. Bilo zbog niskog nivoa estrogena ili manje kolagena, vaša vagina može izgledati opuštenije.

Iako možda zvuči čudno, u stvari je normalno.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije