Da li ste znalinajnovijeNaslovna vijestPraktična Lola

Evo kako vas higijenski ulošci ubijaju

Da li znate od čega su pravljeni higijenski ulošci za jednokratnu upotrebu?

Najvjerovatnije da nikada niste razmišljali o tome.

Redakcija

theperiod.co

Menstruacija nije tema o kojoj se često razgovara, ali je važna tema za svaku ženu.

Ako koristite uloške, oni su pritisnuti uz vaše tijelo, posebno uz kožu oko vaginalnog područja, otprilike 5 dana svakog mjeseca. Koža oko ovog područja je veoma propusna. Ono što dolazi u stalni kontakt sa vašom kožom se apsorbuje u vaš krvotok i skladišti u o vašem tijelu.

Higijenski ulošci za jednokratnu upotrebu u sebi imaju određene tvari koje definitivno ne želite u blizini svoje vagine. Oni izazivaju neželjene nuspojave i štete vašem zdravlju. Vremenom, mogu čak dovesti do razvijanja ozbiljnih bolesti poput raka!

Dioksin

Higijenski ulošci nisu prirodno bijeli. Vlakna u jastučićima su izbijeljena hlorom kako bi dobila čist i sterilan izgled. Ovaj proces izbijeljivanja stvara dioksin, veoma toksičan zagađivač. Možda mislite da je nivo dioksina u higijenskim ulošcima prilično nizak i da ne predstavlja nikakvu opasnost.

Međutim, dioksin se vremenom akumulira u masnim zalihama tijela i može da tamo ostane i do 20 godina. Izloženost dioksinu može dovesti do upalnih bolesti karlice, hormonske disfunkcije, endometrioze i raznih oblika raka.

Vještačka svila

Pored pamuka, vještačka svila (sintetičko vlakno dobijeno hemijskom obradom drvene pulpe) se takođe nalazi u vašim higijenskim ulošcima. Vještačka svila je jeftinija od pamuka i pomaže da se poboljša upijajuća sposobnost uložaka, ali takođe sadrži dioksin iz procesa izbijeljivanja.

Pesticidi

Konvencionalno uzgajan pamuk je prskan pesticidima i herbicidima, a ove hemikalije mogu ostati na pamuku dugo nakon što je ubran. Neželjeni efekti izlaganja uključuju neplodnost, hormonske poremećaje, poremećaje štitne žlijezde, dijabetes, endometriozu i depresiju.

Plastika

Higijenski ulošci se često reklamiraju kao ‘nepropusni’, sa nepropusnim plastičnim slojem na dnu uložaka koji ne dozvoljava da tečnost ili vazduh prolazi kroz njih. Plastika zadržava vlagu i toplotu, stvarajući okruženje koje podstiče rast gljivica i bakterija. Takođe može izazvati peckanje, trljanje i bol kod osjetljivih osoba.

Mirisi

Mirisni higijenski ulošci sa neutralizatorima mirisa i drugim vještačkim mirisima sadrže kombinaciju nepoznatih hemikalija, koje mogu ući u krvotok i izazvati neželjene efekte. Oni iritiraju površinski sloj kože, izazivajući alergijske reakcije.

Ulošci su obično prvi menstrualni proizvod koji nam se preporučuje na časovima seksualnog obrazovanja ili koji nam majke preporučuju. Ali još nije kasno da isprobate neku od alternativa!

Ulošci od tkanine za višekratnu upotrebu ne sadrže štetne hemikalije. Obično su napravljeni od pamuka, a ne od sintetike. Menstrualne čašice su takođe odlična alternativa jednokratnim ulošcima!

Ako nikada prije niste koristili tampone, ne brinite, još uvijek možete da pređete na čašicu. Osim što su bolje za vaše zdravlje, one su takođe udobnije i praktičnije.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije