FantastičnoMedicinanajnovije

VAŽNA VAKCINA ZA PREVENCIJU KARCINOMA: U Republici Srpskoj uvodi se HPV vakcina kao preporučena!

Rak grlića maternice je drugi najučestaliji karcinom kod žena u svijetu, čiji se uzrok u više od 99 posto slučajeva povezuje sa humanim papiloma virusom (HPV).

Redakcija

6yka.com

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS rekao je da se u Republici Srspkoj HPV vakcinacija uvodi kao preporučena vakcina.

“Ovo je u sklopu izmjene Zakona  o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti”, rekao je Šeranić.

Dr Jela Aćimović, pomoćnica direktora Instituta za javno zdravstvo RS rekla je da je uvođenje HPV vakcine u Republici Srspkoj jako značajano.

“Radi se o virusu za koji je dokazano, da ne samo da izaziva infekciju i simptome infekcije koji dođu i prođu, nego je to i virus koji uzrojkuje i malignu alteraciju ćelije, odnosno stvaranje karcinoma.

Najpoznatiji je karcinom grlića materice kod žena, međutim, sam HPV virus može da izazove i niz drugih vrsta karcinoma kako kod žena tako i kod muškaraca i davanje ove vakcine ne predstavlja samo sprječavanje infekcije, nego predstavlja preventivnu aktivnost za sprječavanje jednog od najučestalijih karcinoma, pogotovo u ženskoj populaciji”, rekla je danas Jela Aćimović.

Dodala je da podaci iz svijeta govore o zaista pozitivnim iskustvima kada je ova vakcina u pitanju.

“Zemlje koje već nesetak godina daju ovu vakcinu drastično su smanjile učestalost infekcije, ali i učestalost karcinoma, prvenstveno glića materice. Australija i Velika Britanija praktično najavlju radikaciju ovog karcinoma. To je nama baš pozitivna vijest da se vraćamo ovim aktivnostima i u narednom periodu moraćemo više raditi na edukaciji kako zdravstvenih radnika i stanovništva o značaju ove preventivne metode koju ćemo uvesti”, istakla je Aćimović.

HPV VAKCINE

Rak grlića maternice je drugi najučestaliji karcinom kod žena u svijetu, čiji se uzrok u više od 99 posto slučajeva povezuje sa humanim papiloma virusom (HPV).

Skoro svaki slučaj raka grlića maternice može biti spriječen redovnim skriningom grlića (PAPA test) i HPV vakcinacijom, ako se otkrije u ranoj fazi rak grlića maternice se može izliječiti.

Međutim, iako je gotovo u potpunosti preventabilan, svake sedmice u prosjeku tri žene preminu od raka grlića maternice u Bosni i Hercegovini.

Preuzeto sa: 6yka.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije