Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

Ideja bezuslovne ljubavi nas drži zarobljenima u toksičnim vezama

To nije bila samo ideja u koju sam vjerovala; ja sam zapravo to živjela i praktikovala sa različitim partnerima.

Prevela: Anja Delić Redakcija

elephantjournal.com

Početak svake moje ljubavne priče je bio jedinstven i nesumnjivo drugačiji. Međutim, kraj je uvijek bio isti: željela sam da izađem iz veze, ali nikada nisam pronašla izlaz.

Ostala sam u vezi skoro dvije godine sa nekim ko me je stalno varao. Nisam mogla da odem niti donesem racionalnu odluku. U mojoj glavi, voljela sam ga “bezuslovno”, a odlazak samo zato što me vara je zvučao glupo.

Ostala sam u drugoj vezi više od pet godina sa nekim ko je bio emocionalno nedostupan i nije mogao da mi se posveti. U mojoj glavi, voljela sam ga “bezuslovno”, a tjerati ga da se odluči ili postavljati ultimatume je zvučalo djetinjasto.

Prelazila sam okeane za još jednog čovjeka koji me je emocionalno izluđivao. U mojoj glavi, voljela sam ga “bezuslovno”, a prekid kontakta sa njim me strašno plašio.

Iako ove anegdote savršeno funkcionišu kao primjeri, nažalost, moja su iskustva. Pojam bezuslovne ljubavi bio je vrhunac mojih 20-ih, i iako sam mislila da ću na taj način dobiti vezu o kojoj sam sanjala, odveo me na stranputicu i držao me zaglavljenim u vezama obe su bile toksične i izuzetno destruktivne.

Nemojte me pogrešno shvatiti. Bezuslovna ljubav postoji. Volim svoje pse bezuslovno.

Čak i kada namjerno prevrću svoje činije sa vodom ili mi unište baštu, ja ih bezuslovno volim. Znam pouzdano da moji roditelji vole mene (i moju sestru) bezuslovno, a i ja ih, sigurno, bezuslovno volim. Odnosi koje imamo sa našim porodicama i kućnim ljubimcima su malo lakši za navigaciju.

Međutim, više ne vjerujem da bezuslovna ljubav postoji u našim intimnim odnosima. I bez obzira koliko biste se trudili da me ubijedite u suprotno, uvijek ću vjerovati da je praktikovanje bezuslovne ljubavi sa našim partnerima opasno – i moramo da prestanemo da to romantizujemo.

Ono što svaku vezu čini zdravom, dobrom, skoro savršenom i dugotrajnom nije koliko trpimo partnera kada se loše ophodi prema nama – već ono što možemo učiniti da spriječimo loše ponašanje u budućnosti.

Ostajanje kada želimo da odemo nije jednako ljubav. Držati jezik za zubima kada imamo toliko toga da kažemo takođe nije jednako ljubavi. 

Romantična ljubav nikada ne može biti bezuslpovna. Srž naših intimnih odnosa je (i treba da bude) zasnovana na uslovima. Bez uslova, nikada neće biti istinske posvećenosti. Ako od partnera sve prihvatamo bezuslovno, dovodimo se u izuzetno opasnu i ranjivu poziciju.

Zapitajte se da li biste prihvatili da vas partner vara redovno? Da li biste prihvatili da vas partner fizički ili emocionalno zlostavlja? Da li biste prihvatili da vas partner izluđuje? Istina je da nećemo prihvatiti nijednu od ovih stvari ako zaista volimo sebe. Ljubav prema sebi je ono što nas podstiče da postavljamo granice kada su u pitanju intimni odnosi.

Ali kada volimo bezuslovno, ne tražeći ništa zauzvrat, uklanjamo sve vrste granica i vrijednosti. A šta je zapravo ljubav bez granica? Naše granica nas definišu i definišu šta želimo. Granice su ono što održava naše odnose stabilnim i čvrstim. Da, i dalje ćemo biti povrijeđeni s vremena na vrijeme, ali povrijeđenost neće definisati šta imamo sa našim partnerom.

Bezuslovno znači bez granica. Bez granica znači beskrajnu patnju.

Što smo bolji u izražavanju onoga što želimo (naših uslova), naš odnos može biti bolji. Da, potreban je naporan rad. Bezuslovna ljubav je laka. Ne moramo ništa da radimo osim da volimo ovu ili onu osobu, a da ništa ne tražimo zazuzvrat. Ali prava ljubav nikada nije laka.

Zato što volimo svog partnera zato ćemo razgovarati sa njim o našim potrebama i željama. upravo zato što želimo da održimo jaku vezu i razmatramo načine na koje bi to moglo da funkcioniše. Zato što želimo da veza raste, ne učestvujemo u neželjenom ponašanju.

Iako se ovo može poreći, bezuslovna ljubav u našim intimnim odnosima ponekad može biti znak nedostatka sopstvene vrijednosti. Iako mislimo da ne želimo da naši partneri ispune bilo kakve uslove jer ih “volimo”, ruzžna istina je da možda ne znamo kako da postavimo zdrave granice.

Zbog toga bezuslovna ljubav može biti loša – opasna.

Čućete češto da je ljubav slijepa. Ali oni od nas koji su bili u dugogodišnjim vezama ili su dugo u braku znaju da ljubav zahtjeva potpunu svijest, jer niko nije slobodan da nas loše tretira pod izgovorom ljubavi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije