Ljudski odnosinajnovijeRadoznala Lola

Seks predstavlja način komunikacije i nije isključivo odraz našeg telesnog

Naše telo je u službi komuniciranja naših psiholoških potreba…pa stoga u seksu često imamo pokazivanje dominacije, potčinjavanje, agresivnost kao vid kažnjavanja sebe ili partnera za nešto…

Redakcija

instagram.com/ psychology_unplugged

Seks predstavlja poruku koju prenosite partneru bez reči.

Poruka može biti ‘’Hajde da zatrpamo probleme; Hajde da odložimo njihovo rešavanje; Hajde da iskažemo ljubav; Sa mnom si sigurna/siguran; Hajde da se zabavimo; Ti si tu da zadovoljiš mene; Hajde da se povežemo i td.

Seks može biti i distrakcija od bolne stvarnosti sa kojom ne možemo da izborimo ili želja da se prepustimo i oslobodimo. Poruke su brojne, a kada nema seksa u jednom odnosu, koja je to poruka? (ovde govorim o psihofizički zdravim osobama sposobnim da se seksualno angažuju, bez prethodne istorije seksualnih i drugih problema).

Odlučila sam se za ovu temu pre svega jer sam već zaista priličan broj puta čula kako ljudi žive u Instagram ili Fejsbuk srećnim vezama, a onda svako od njih ima svoj zasebni život, u kome nema istinske bliskosti.

Kada nema bliskosti, to se nekako prvo reflektuje na seksualnom životu partnera, dakle nedostatak seksa u jednom odnosu jeste alarm na koji treba reagovati, koliko god vaš partner bio super ovako kao osoba.

Jedna od osnovnih razlika prijateljskog i partnerskog odnosa jeste i seksualno angažovanje, privlačnost i želja da svoju bliskost prebacimo na telesni plan. Zdrava veza to prirodno sledi.

Tokom vremena menja se intenzitet seksualnog života, ali ukoliko ga nema to je jasna poruka da nešto u našem odnosu više ne funkcioniše i da je vreme da se pozabavimo samim odnosom i pitanjem zašto smo tu, kakav odnos želimo, da li nas možda drže tu socijalne norme (šta će neko reći), da li možda nećemo nekoga da “povredimo” odlaskom, da li možemo da prihvatimo odgovornost za svoj život…

Kakav život želite-nemate reprizu. Usudite se da živite.

P.S. ovo se ne odnosi na parove koji od početka veze imaju ovakvu dinamiku kojom su zadovoljni.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije