najnovijeNaslovna vijestPorodicaPraktična LolaRadoznala LolaŽivot

Ova tehnika može da umiri vaše dijete tokom ispada bijesa

Može pomoći djeci i roditeljima da se smire tokom tih neizbježnih trenutaka “velikih emocija”.

Prevela: Anja Delić Redakcija

huffpost.com

Ispadi ili napadi bijesa su normalan, iako uznemirujući, dio odrastanja i vaspitanja malog djeteta – više od polovine male djece će imati jedan ili više napada bijesa nedjeljno, prema Nacionalnoj asocijaciji školskih psihologa.

Ali samo saznanje o tome ne olakšava suočavanje sa ovim krahom u trenutku kada se dese. Vaše dijete leži na podu i vrišti i plače, a i vi se osjećate kao da biste mogli da počnete da vrištite i plačete svakog trenutka.

Tantrumi su obično izazvani glađu, umorom, nelagodnošću i frustracijom. Često se pojavljuju u drugoj godini života, kada se jezičke vještine djece počinju razvijati, ali izražavanje njihovih osjećanja – i upravljanje njima – to je borba.

“Maloj djeci nedostaju fizičke, motoričke i jezičke vještine da dobiju ono što žele, što razumljivo može dovesti do frustracije”, napisao je novinar Pol L. Underwood za New York Times. “Kako biste se osjećali da želite kašiku, ali ne možete da dođete do fioke za pribor, a svi su mislili da govorite ‘patika’?”

Mala djeca takođe žele da ispolje svoju nezavisnost, što može dovesti do borbe za moć sa roditeljima i starateljima oko odjeće, obroka, igračaka, vremena za spavanje i još mnogo toga.

Stručnjaci savjetuju roditelje da ostanu mirni pred ispadom bijesa. Vaša reakcija, međutim, možda nije tako zen. Možda imate naviku da povisite ton ili da ukorite svoje dijete zato što se tako ponaša, što samo pogoršava stvar.

Foto: Canva

Iznenađujuće jednostavna tehnika može pomoći i vama i vašem djetetu da se povratite u normalu: otpjevajte mu pjesmu. Cilj ovdje nije toliko u zaustavljanju bijesa koliko u tome da se umirite i povežete sa svojim djetetom tokom teškog trenutka.

“Pjevanje ima regulacioni efekat na mozak i tijelo i za pjevača i za slušaoca”, rekla je porodična terapeutkinja Cassidy Freitas, iz San Diega. “Pjevanje nam može pomoći da se regulišemo tokom ovih teških roditeljskih trenutaka, omogućavajući nam da modelujemo samoumirivanje svom djetetu, kao i da pristupimo našim vještinama komunikacije i povezivanja dok im pomažemo da se osjećaju bezbjedno i viđeno u teškom trenutku.”

Šta pjevate – ili koliko dobro pjevate – nije važno, rekla je Freitas. To može biti voljena pjesma koja već postoji ili ona koju ste izmislili za takve prilike.

“Pjesma može da sadrži riječi koje pomažu da ispričaju kroz šta prolaze, imenuju osjećanja, izazivaju smijeh, podsjećaju ih na njihovu dobrotu i stvaraju priliku za povezivanje”, rekla je ona. “Ljepota je u tome što u tom teškom trenutku roditelj pokazuje prisustvo, povezanost i način regulacije osjećanja.”

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije