DogađajiLjudiMjestanajnovijePojaveRadoznala Lola

Dečak ARČI (12) skinut sa aparata, preminuo posle dva sata

Dečak Arči Batersbi (12) koji je pretrpeo teško oštećenje mozga zbog Tiktokizazova, preminuo je nakon što je isključen sa aparata za održavanje u životu, na kojima se nalazio od 7. aprila ove godine.

Redakcija

mondo.rs

Dečak je bio u komi otkako ga je majka u aprilu pronašla bez svesti u njihovom domu u Eseksu. Lekari koji su ga lečili u Kraljevskoj londonskoj bolnici verovali su da je kod dečaka nastupila moždana smrt i da nastavak održavanja u životu nije u njegovom najboljem interesu.

Dečak je preminuo u 12 i 15, dva sata nakon što su mu oko 10 sati ujutru isključeni aparati za disanje. “Sve je bilo dobro dok nisu isključili veštačko disanje. Samo je poplaveo. Ne postoji ništa strašnije za porodicu nego posmatranje kako se njihovo dete davi“, rekla je majka.

Izazov “onesvešćivanja”

“Izazov onesvešćivanja” (takođe “izazov gušenja” ili “izazov padanja u nesvest”) i jedan je od najnovijih u nizu opasnih trendova koji se pojavljuju na TikTok-u. Izazov je već rezultirao smrću osmogodišnje Lalani Erike Renee Valton iz Teksasa i devetogodišnje Arijani Džejlin Arojo iz Viskonsina.

Kako je Arči dobio oštećenje mozga?

Opasan izazov dovodi do nedostatka kiseonika u mozgu, što može biti smrtonosno. Iako se sa sigurnošću ne zna da li je Arči pokušavao da isproba izazov, njegova majka veruje da je to slučaj, nakon što ga je pronašla sa ligaturom (komad tkanine sa čvorovima) oko glave.

Dr Nik Flin objasnio je za “Irish Ekaminer” efekte izazova:

Ono što se zapravo dešava u mozgu je nedostatak kiseonika sličan onome kada se neko davi, guši ili ima srčani zastoj. Ako imate malo kiseonika u mozgu duže od tri minuta, možete dobiti oštećenje mozga i ako imate malo kiseonika u mozgu duže od pet minuta, to može dovesti do smrti“, rekao je dr Flin.

Dečakovi roditelji borili su se protiv odluke bolnice da ga skine sa aparata, pokrenuvši brojne pravne procese  kako bi osigurali nastavak održavanja sina u životu. U utorak su roditelji izgubili bitku na Vrhovnom sudu za nastavak lečenja.

Preuzeto sa: mondo.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije