najnovijeNaslovna vijestRadoznala LolaSponzorisano

Ključni koraci za pokretanje startapa

Ukoliko ste odlučili da pokrenete sopstveni biznis, pred vama je uzbudljiv proces koji odlikuje kompleksnost, ali koji uz posvećenost i istrajnost može naposletku da postane stabilan izvor visokih prihoda. U tekstu koji sledi ćemo se pozabaviti pitanjem pokretanja startapa, odnosno…

Piše: Velibor Živkov Redakcija

Ukoliko ste odlučili da pokrenete sopstveni biznis, pred vama je uzbudljiv proces koji odlikuje kompleksnost, ali koji uz posvećenost i istrajnost može naposletku da postane stabilan izvor visokih prihoda.

U tekstu koji sledi ćemo se pozabaviti pitanjem pokretanja startapa, odnosno pitanjem koji koraci u toku ovog procesa mogu u najvećoj meri da utiču na vaš uspeh i buduće poslovne rezultate.

Originalna ideja kao ključ

Jedan od najvažnijih faktora koji utiču na budućnost svakog biznisa je, po prirodi stvari, ideja od koje se polazi. Tržište, odnosno područije gotovo svake industrije današnjice je prebukirano, naročito onima koji maštaju o velikim poslovnim uspesima i materijalnom blagostanju.

Ovo istovremeno čini okruženje veoma kompetitivnim, te su startapi koji su izgrađeni na već viđenim idejama u riziku da naposletku budu ne tako uspešni. Činjenica da neoriginalne ideje očekuje manji uspeh istovremeno ne znači da bi trebalo da preispitujete svoj poslovni poduhvat ako ste upoznati sa prisustvom sličnih poslovnih ideja na tržištu, a naročito ukoliko ste temeljno zbrinuli naredni korak.

Analiza tržišta i biznis plan

Analiza tržišta je izuzetno važna za uspešno poslovanje i ovo predstavlja neizostavan korak prilikom sačinjavanja biznis plana. Analizom tržišta vi postavljate osnovu za sve naredne korake, dakle pristupu ciljnoj grupi i načinu prezentacije brenda, a takođe će zaključci do kojih ste došli ovim tumačenjem okruženja vašeg startapa uticati i na vaš finansijski plan, dakle na planiranje ulaganja u različite poslovne poteze. Nakon što ste stekli uvid u situaciju na tržištu, postojeću ponudu i konkurenciju, te i sliku svoje ciljne grupe, možete početi sa konkretnim koracima realizacije svojih poslovnih ideja.

Poslovni prostor

U zavisnosti od obima poslovanja, broja zaposlenih i industrije, poslovni porstor će podrazumevati drugačiju površinu i organizaciju. U osnovi je važno da prostorije vašeg startapa budu takve da podržavaju njegov dobar imidž i njegove potrebe u pogledu obavljanja svih radnih procesa. Dovoljno radnih površina, udobne kancelarijske stolice, kao i dovoljno prostora za neometano kretanje zaposlenih (uz obavezno opremanje svim neophodnim sredstvima za rad) bi trebalo da bude pri vrhu vaše liste prioriteta prilikom pripreme za pokretanje startapa.

Sajt i marketing

Za vaš poslovni uspeh je veoma važno da se pobrinete za najbolju moguću prezentaciju svog biznisa publici, tačnije potencijalnim klijentima, kupcima, odnosno saradnicima. Prilikom formiranja biznis plana i plana finansija je potrebno nameniti određenu količinu sredstava upravo ovome. Prisustvo vašeg startapa u virtuelnom svetu je jednako važno kao i njegove fizičke prostorije. Za sam marketing je postojanje sajta i važnije, te će biti potrebno sačiniti marketing strategiju, u okviru koje će stručnjaci raditi i na vidljivosti sajta na pretraživačima. Ovo će učiniti vaše poslovanje dostupnijim i transparentnijim za zainteresovane, a možemo reći da bez adekvatne promocije i vidljivosti u ovom smislu startap danas ne može da bude konkurentan.

Dobar tim

Prilikom ostvarivanja svojih poslovnih planova i postavljanja vašeg startapa na čvrste osnove sa kojih će on krenuti ka daljim uspesima, vrlo je važno da oko sebe imate ljude od poverenja, koji su stručni i koji će moći da vam blagovremeno ponude prave savete i pobrinu se za određene korake poslovanja.

Ukoliko niste već od samog rađanja ideje imali na umu članove vašeg tima, odnosno ukoliko niste zajednički na ideju i došli, prilikom angažovanja zaposlenih i odabira saradnika vrlo pažljivo analizirajte njihove potencijale za doprinos vašem poslovanju i pitanje njihovog uklapanja u postojeći tim.

Ukoliko imate originalnu ideju i želite da se osamostalite kao profesionalac, pokrenuvši sopstveni startap, znajte da je za ovaj poduhvat potreban temeljan pristup, originalna ideja i mnogo volje i istrajnosti. Krenuvši u ovu avanturu sa istinskom željom za uspehom i objektivno sagledanim mogućnostima spram ciljeva, verujte u to da će se pred vama otvoriti vrata sjajnih poslovnih uspeha.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije