Ljudski odnosinajnovijePorodicaŽivot

4 razloga za razdvajanje partnera

Razdvajanje ne mora uvijek biti korak prije razvoda.

Redakcija

psychologytoday.com

Iako se većina razdvajanja završava razvodom, to nije uvijek slučaj. Često, do trenutka kada se par razdvoji, barem jednom od partnera je dosta; uložili su mnogo truda i mentalne energije da bi došli do te tačke, a sada promjena kursa ne djeluje više kao realnost.

Ali, za neke, razdvajanje može pružiti neophodnu pauzu za ponovno pokretanje veze. Evo četiri načina da razmišljate o razdvajanju i kako može koristiti odnosu:

  1. Smanjite emocionalnu tenziju

To se obično dešava kada imate strašnu svađu u subotu uveče, i neko izleti iz stana, odveze se i spava na kauču svoje sestre ili prijatelja noć ili dvije. Ovdje se radi o smanjenju tenzije, snižavanju temperature, gdje svako može da duboko udahne, smiri se i pregrupiše.

Ali, za neke parove koji se u suštini svađaju bez prestanka, jedan partner će osjetiti da je vrijeme za pauzu. Ovdje, razdvajanje nije na samo dvije noći na kauču, već useljenje sa sestrom ili mamom ili iznajmljivanje stana na nekoliko nedjelja ili mjeseci. Radi se o udaljavanju od sve te tenzije.

  1. Razbistrite glavu

Kada vidim parove čije su veze na koncu i jedan priča o razdvajanju, jedan od razloga koji navode je taj što im je samo potreban prostor. Ponekad se radi o smanjenju tenzija, ali često se radi o tome da se udaljite daleko od svega, da biste imali prostora da shvatite gdje ste i šta želite.

  1. Shvatite kako se oboje osjećate

Možda ovo nije korak prije razvoda, već korak poslije razvoda. Ovdje se razdvajanje osjeća kao razvod, ali sa ciljem da vidite kakva osjećanja imate prema drugoj osobi kada se oboje udaljite od konflikta i tenzija.

Obrazac koji sam primijetio je da se osoba koja je više uložena u razdvajanje osjeća odlično nekoliko mjeseci – oni imaju osjećaj ne samo olakšanja, već i slobode. Često je to prvi put otkako su u vezi da imaju vremena da budu sami i mogu da rade šta žele. Osjećaju se odlično. U međuvremenu, druga osoba koja se osjeća ostavljenom je tužna danima, nedjeljama, čak i mjesecima.

Ali onda može doći do promjene. Osoba koja je uživala u slobodi sada se osjeća usamljeno; drugi se oporavlja i počinje da se osjeća kao njihov partner prije nekoliko mjeseci. Ili, oboje shvate da nedostaju jedno drugom, ili ne.

  1. Polako uđite u proces razvoda

Ovo je probni razvod. Imaju porodične večere, ali postaju rijeđe kako nedjelje odmiču. Djeca počinju da se kreću između kuća, a kao roditelji vidite kako se prilagođavaju. Radi se o ulasku u novi život, gledanju kako ide, pronalaženju problematičnih tačaka ili teoretski o sporijem puštanju drugog gdje svi imaju dovoljno vremena da se prilagode završetku, a ne brzo i traumatično.

Ne može se izbjeći činjenica da su razdvajanja bolna, ali uz iskrenost, čvrsto postavljene granice i razgovor može biti lakše.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije