DogađajiLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Mađarska i abortus: Oštriji propisi – trudnice će morati da slušaju otkucaje srca fetusa pre pobačaja

Vlada Mađarske pooštrila je propise o abortusu, što će proces prekida trudnoće učiniti birokratski još težim za trudnice.

Redakcija

danas.rs

Od četvrtka, 15. septembra, trudne žene će morati da slušaju otkucaje srca fetusa pre nego što se podvrgnu pobačaju.

Lekari će morati da podnesu izveštaj nadležnima da je to urađeno.

Mađarska nacionalistička vlada nedavno je kao uzroke niže stope nataliteta i usporenog privrednog razvoja označila povećan broj žena sa visokom obrazovanjem.

U novoj uredbi, mađarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je ginekologe, akušere i ostale zdravstvene radnike da od 15. septembra počnu da trudnicama na „jasan i prepoznatljiv“ način pokazuju vitalne funkcije fetusa.

Prema medicinskoj praksi, znak vitalnih funkcija fetusa može biti otkucaj srca.

Dora Duro, radikalna desničarka, pozdravila je ovakvu odluku mađarske vlade i nazvala ga korakom ka „zaštiti svih fetusa od trenutka začeća“.

Amnesti internešenel, organizacija za zaštitu ljudskih prava, saopštila je da će uredba vlade otežati pristup legalnom i bezbednom abortusu.

Abortus je u Mađarskoj legalan od 1953.

Aron Demeter, portparol mađarskog ogranka Amnestija, rekao je za agenciju AFP da je najava „definitivno zabrinjavajući korak unazad i loš znak“.

Viktor Orban, mađarski premijer, dugo je nastojao da zaustavi pad stope nataliteta, a njegova desničarska vlada se ponosi time što se zalaže za tradicionalne porodične vrednosti.

Orban je 2019. najavio da će žene sa četvoro dece doživotno biti oslobođene plaćanja poreza na dohodak.

Mađarska se već neko vreme suočava sa kritikama zbog rodne neravnopravnosti.

Dunja Mijatović, komesarka Saveta Evrope za ljudska prava, posle posete 2019, ocenila je da Mađarska nazaduje u pitanjima rodne ravnopravnosti i prava žena.

Preuzeto sa: danas.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije