PorodicaPraktična Lola

Sama sam i usamljena, a ne priča mi se o pelenama i zubima

Dok je moj muž bio na poslovnom putu izvan grada, a ja pripremala ručak, shvatila sam nešto. “Tu sam ja sama, usamljena, čekajući da se vrati.” U najosunčanijem dijelu naše kuhinje, osjećam se promrzlo. Usamljena sam, a moje emocije ne može niko…

Priredila Sara Velaga

Dok je moj muž bio na poslovnom putu izvan grada, a ja pripremala ručak, shvatila sam nešto. “Tu sam ja sama, usamljena, čekajući da se vrati.” U najosunčanijem dijelu naše kuhinje, osjećam se promrzlo. Usamljena sam, a moje emocije ne može niko da zagrije dok se ON ne vrati. Nisam prije ni razmišljala dovoljno o tome zašto smo usamljeni, kako do toga dođe. U suštini, nije do mene, nije do vas, do svih nas je. Usamljenost se krije u nama i putuje s nama gdje god krenuli.

Jedna od mojih prijateljica, koja je ujedno i mama, kaže kako je ljuta i gubi kontrolu kada vidi koliko je malo svijet podržava. Što zapravo znači da ukoliko bi imala više podrške, od muža, prijatelja i ostatka svijeta uspjela bi prenijeti tu pozitivnu energiju i na svoju djecu. Ali ipak, sve je više primjera usamljenih roditelja. Sve više porodica se raspada ne samo zbog razvoda, već i poslova izvan grada pa čak i države. To ostavlja jednog od roditelja da brine o djeci i kući u potpunosti samog. Odgovornosti se samim tim prebacuju na tog roditelja, bilo da se radi o kuhinji, čišćenju ili vaspitanju djeteta.

Person, Woman, Girl, Alone, Individually, Playground

Ovdje su neki od ključnih razloga zašto se osjećate usamljeno:

Geografija

Mjesto vašeg življenja može prouzrokovati osjećaj usamljenosti. To ne znači da automatski stavite oglas za prodaju vaše kuće. Znači samo da postoje stvari na koje ne možete uticati. Jedan od primjera su vaše komšije. Bez obzira na to što ne morate ostvariti s njima prijateljske odnose, oni će indirektno uticati na vaš život. Ukoliko su asocijalni time će vas čak više izolovati, dok s druge strane svojim ponašanjem mogu uzrokovati da se osjećate usamljeno.

Ne razmišljate kao ostale mame

Ne idete na dijetu. Ne čitate žutu štampu. Možda čak ne idete nedjeljom u crkvu. Ali vjerujete u magične trenutke ispunjenosti o kojima želite razgovarati. Pod tim mislite na pravi razgovor. Međutim, sve mame u vašem okruženju pričaju o zadaćama, šta će obući djetetu ili o vremenu. Razmislite o tome na koje ste kompromise spremne. Možda se u njihovim interesovanjima krije nešto zanimljivo i za vas. Možda vam otkriju novi svijet pun zanimljivosti. A možda ipak ne.

bench-220441_640

Vaše stroge rutine vas udaljavaju od drugih

Dobre rutine pomažu u dobrom snu i održavanju reda u kući, kao i unutrašnjem miru. Čine djecu srećnijom što doprinosi i porodičnoj sreći. Ali one stroge poput “Morate biti u krevetu prije 8!“, vas spriječavaju da se povežete sa drugima. Prvenstveno sa vašom djecom, a kasnije i sa drugima, jer imate zapečaćena pravila, koja drugima mogu biti pretjerana. Moraju li stvarno svaki dan u krevet u 8? Može li ih neko drugi tamo smjestiti?

Godine i faze vašeg djeteta( i vas samih)

Kada je moja najbolja prijateljica iz srednje škole dobila dijete, ja sam bila 100% solo i radila 60 sati sedmično kao novinarka. Kada sam ja postala mama, njena su djeca bila školskog uzrasta i ona se već suočavala sa svakodnevnim borbama oko zadataka, zadaća. Kada imate prijatelje sa djecom sličnih godina, jednostavnije je izgraditi odnose. U suprotnom, interesovanja mogu biti veoma različita.

Introvertni ste

Ovo je možda najteža stavka od svih. Introvertni ste. Vi volite razgovor u 4 oka, a ne punu sobu mama koje pričaju o istom. Ali pozvati neku od njih samu je teško. Iako želite prijateljstvo, teško vam se povezati sa drugima, jer se prijateljstva lakše sklapaju u grupi. Zato i ne čudi zašto stalno ostajete kući.

Osjećaj usamljenosti može biti prouzrokovan brojnim faktorima, od kojih na neke možete uticati, a na neke ne. Ipak, postoji mnoštvo aktivnosti u koje se možete uključiti, čak iako ste strogi individualac. Samo se nemojte zatvoriti u četiri zida, vjerujte, svijet je šaren i zanimljiv, prepun neiscrpnih izvora inspiracije. Izađite i otkrijte svoj.

A Lola dodaje:

Ali isto tako, nemojte bježati od svoje prirode. Možda vi jeste majka koja više voli svoju samoću. Samo je važno da to prihvatite, kako to ne bi bilo izvor vaših frustracija. Postoje neki od nas koji se lakše sprijatelje s knjigom, nego s ljudima. Postoje majke koje ne misle da su njihova interesovanja manje važna od interesovanja djece. I to je u redu. Budite nježne prema sebi. Jer ta nježnost će i druge inspirisati na nježnost.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije